Pe 11 martie, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora mai multe ONG-uri pregătesc, în colaborare cu Guvernul, o platformă informatică, aceasta urmând să scaneze presa online, bloguri și rețelele de socializare pentru a descoperi „fake news” și propagandă prorusă în contextul războiului declanșat de țara condusă de Vladimir Putin în Ucraina.

În acest context, șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că nu se pune problema cenzurării jurnaliștilor sau a închiderii unor site-uri și că „dezinformarea este o armă în aceste momente” în mediul online, iar „noi trebuie să o combatem” și „ca să o combatem, trebuie să știm de ea”.

„Acest scandal a pornit de la un fake-news, de fapt. Nu se pune problema cenzurii. Nimeni nu a pus problema de a cenzura. Nimeni nu a pus problema că noi vom închide entități de media sau de social media. Intenția era să fie o monitorizare pe ce informații circulă, ca să putem reveni cu răspunsuri și clarificări”, a spus Raed Arafat luni, 14 martie, într-un briefing de presă la sediul Guvernului.

Arafat: Sunt directive europene privind monitorizarea informațiilor din online

Arafat a subliniat că este important ca autoritățile să afle din timp ce informații se propagă pe rețelele de socializare și în mediul online, pentru ca apoi să le verifice și să dea un răspuns.

„Vedem foarte bine ce pot să facă dezinformările și ce poate să facă o știre virală pe social media, care este mincinoasă. Dacă o prinzi la începutul ei, mult mai bine o combați, decât să o prinzi când a devenit virală peste tot și lumea nu mai este interesată de răspunsul tău”, a explicat el.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat apoi că există directive europene privind monitorizarea informațiilor care circulă în mediul online: „Este o datorie a noastră, sunt directive europene în acest sens. Sunt reguli europene în acest sens. Această platformă asta urmărea”.

Faptul că o entitate media a ieșit cu un fake că noi vrem să cenzurăm și așa s-a interpretat, să îmi arate cineva unde scrie că vom închide pe cineva. Nici nu avem uneltele. Singurele momente în care poți să faci așa sunt în starea de urgență, iar noi nu avem stare de urgență și nu prevedem așa ceva.

Șeful DSU, Raed Arafat:

„Deci, pot să spun încă o dată. Este un lucru normal, pe care îl fac toate statele, toate entitățile când vor să apere munca lor și să reflecteze munca lor și activitatea lor în mod corect. Monitorizezi, vezi dacă apare ceva incorect și răspunzi. Asta era rolul ei”, a mai spus Arafat.

„Nu sunt informații dedicate doctorului Arafat”

El a menționat că „DSU nu va conduce acest grup” și că „nu există un șef al acestui grup, în niciun caz”.

„Suntem parte din acest grup și informațiile nu sunt destinate DSU, ci mai multor entități, și private, și publice. Nu sunt informații dedicate doctorului Arafat. Dar DSU le va folosi pentru a răspunde și pentru a clarifica lucrurile care sunt reflectate în mod fals sau incorect sau distorsionat în spațiul public”, a încheiat secretarul de stat în MAI.

Afirmațiile lui Raed Arafat vin în contextul în care site-ul profit.ro a scris pe 11 martie că echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relații publice ale tuturor ministerelor să vină cu observații pe cuvintele-cheie și parametrii de analiză care vor semnala fake-news-uri în presa online și pe rețelele de socializare.

Inițiativa proiectului a fost asumată de GlobalFocus Center, un centru internațional de studii din domeniul politicii externe, cu sediul la București. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News