„Vreau să încep cu explicații clare asupra modului de luare a deciziilor în situația pandemiei și mai ales în ce privește grupul tehnico-științific. Grupul tehnico-științific a fost înființat de Comitetul Național pentru Situații de Urgență ca un grup de suport pentru bolile înalt contagioase. Este un grup care include experți, care include instituții și au un rol în a lua decizii și în a propune soluții tehnice către CNSU. De altfel, grupul are un regulament de funcționare, care a fost aprobat acum câțiva ani, pentru că grupul este mai vechi decât pandemia în care ne aflăm. Dacă citim acest regulament, art 8. alin 5: „hotărârile grupului tehnico-științific se transmit spre aprobate” – atenție, spre aprobare! – Comitetului național pentru situații speciale de urgență, cum era numit atunci comitetul”, transmite Raed Arafat într-o filmare pe pagina sa de Facebook.
Șeful DSU a explicat modul în care se iau deciziile în CNSU.
„Deci, grupul tehnico-științific nu ia decizii de la sine și le execută, deciziile grupului pleacă precum propuneri către CNSU, condus de primul-ministru și reprezentat în Comitet de miniștri și de șefi de instituții, unde se dă aprobare sau se pot modifica anumite criterii pe care noi propunem în alt sens pentru a ieși hotărârea CNSU, iar unele dintre aceste decizii după ce se ia decizia CNSU sunt transformate chiar în acte normative. Există la alin.6 prevederea că în situații excepționale în care există un pericol iminent se pot executa sau se pot aplica deciziile grupului, dar cu informarea comitetului, numai că aici în ceea ce privește acest ordin nu putem să spunem că am fost într-o situație excepțională de acest fel”, a mai transmis Raed Arafat.
De asemenea, șeful DSU a spus și ce s-a discutat și hotărât în cadrul discuțiilor cu specialiștii.
„ Au fost mai multe discuții într-adevăr, dar noi am avut o ședință în 23 martie. Ședința a avut mai multe discuții în cadrul ei. A fost convocată și după ce am primit unele propuneri de la INSP, care trebuiau discutate în cadrul grupului tehnico-științific. În cadrul acestei discuții, au fost prezentate criteriile și într-adevăr s-a discutat asupra unuia dintre aceste criterii și ăsta este numărul de locuitori într-o localitate după care să fie considerată dacă este o localitate mare: 50.000 sau 100.000. Și votul a fost să fie considerat 100.000, dar asta nu a însemnat aprobarea întregului set de criterii care au apărut în ordin.”, a mai precizat șeful DSU.
Ordinul Ministerului Sănătății prin care erau introduse noi criterii de carantinare a fost publicat, marți, în Monitorul Oficial. Ordinul prevedea ca pe lângă rata de infectare să fie luate în calcul și nivelul de testare, dar și gradul de ocupare al paturilor din spitale.
La o zi distanță, după ce Vlad Voiculescu a fost demis de la Ministerul Sănătății, premierul Florin Cîțu a revocat ordinul. Decizia a fost publicată ulterior în Monitorul Oficial.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro