„Un singur pompier ce poate să facă? Să vină să verifice o dată și să plece. Nu ai cum! Partea de prevenție, de protecție trebuie să fie una continuă. Cea mai bună soluție este să iei oameni care să lucreze în tură. Cum am zis, 2-3 oameni, care lucrează în tură și care au ca rol verificarea, monitorizarea alarmelor, verificarea situațiilor periculoase care pot să pună în pericol spitalul, să le oprească, să rezolve situația respectivă”, a declarat Raed Arafat, marți dimineață, la Antena 3, potrivit Mediafax.

Șeful DSU a mai spus că pe vremea când era medic la Spitalul Județean Mureș, exista pompier pe tură, un dispecerat la care ajungeau toate alarmele de incendiu.

„Pompierii, cei 2 sau 3 de pe tură, nu unul, se mişcau în spital şi verificau pe partea de prevenire, gaz, curent, improvizaţii dacă sunt. Orice unitate sanitară, o clădire mare, o clădire de spital, are nevoie de partea de prevenire să fie activă tot timpul. Cel puţin pe tură trebuie să fie 1 – 2 persoane care monitorizează alarmele, care răspund de evacuare, de anunţarea pompierilor dacă este vreo problemă. Asta este ceea ce trebuie să aibă fiecare spital”, a mai adăugat Arafat.

Precizările șefului DSU vin după ce, luni, Beatrice Mahler a anunțat că la nivelul Institutului Marius Nasta este un singur pompier, care este în concediu medical de 6 luni.

„Concedii medicale, întrerupte cu concedii de odihnă. Este foarte greu să lucrezi într-o instituție publică în care personalul nu vrea să lucreze și în care tu, management și echipa de management vrea să facă și are de făcut treabă cu persoane care nu vor și nu se implică în activitatea unui spital. Aceste persoane sunt foarte greu de sancționat, cu siguranță e nevoie de o reevaluare a legislației în acest sens”, a transmis Beatrice Mahler.

Un incident a avut loc, duminică noaptea, la Institutul Marius Nasta, unde angajații au sunat la 112 după ce au observat fum la unitatea mobilă de ATI. Șapte pacienți care se aflau în unitatea mobilă au fost mutați imediat în spital.

Urmărește-ne pe Google News