Ieri, 21 martie, la o zi după ce autoritățile locale au votat ridicarea carantinei în Timișoara și în cele patru localități de lângă, Dumbrăvița, Ghiroda, Moșnița Nouă și Giroc, șeful DSU a semnat un ordin pentru prelungirea restricțiilor cu 7 zile.

Raed Arafat a afirmat însă astăzi, 22 martie, că „recomandarea de carantinare a municipiului Timișoara și a două dintre localitățile limitrofe a fost făcută de DSP Timiș și trimisă către INSP”.

INSP a avizat propunerea de carantinare și a recomandat ca localitățile care nu se aflau în propunerea DSP să rămână și ele în carantină din considerente de sănătate publică, mai ales că în ambele localități, incidența este încă ridicată.

Raed Arafat, director DSU:

Arafat a explicat că măsuri similare au fost luate și în alte orașe: „Municipiile mari, care au mai fost carantinate, cum ar fi Alba Iulia, Sibiu, Baia Mare etc., au necesitat prelungiri succesive ale măsurilor în scopul reducerii incidenței”.

În final, șeful DSU a precizat că decizia „a fost luată în urma mai multor discuții și consultări, inclusiv cu colegii din cadrul Ministerului Sănătății și cu colegii din cadrul INSP”.

Decizia nu a fost luată ca un afront la adresa autorităților din Timiș, ci ca pe o măsură de prevenire pentru a nu pierde impactul carantinării din ultimele 14 zile. Așa cum am mai explicat, măsura este una provizorie și are aplicabilitate până în ziua de miercuri, ora 24.00.

Raed Arafat, director DSU:

Duminică seară, după emiterea ordinului DSU de prelungire a carantinei în Timișoara și localitățile învecinate, Vlad Voiculescu a afirmat, într-o declarație de presă susținută în fața jurnaliștilor, la ieșirea din Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, că decizia autorităților locale de a ridica restricțiile a fost o „lipsă de responsabilitate”.

În schimb, viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, a declarat la Digi24 că e deranjat de implicarea autorităților centrale în această chestiune.

Decizia domnului Raed Arafat m-a deranjat. Oamenii din privat se bucuraseră pentru ridicarea acestei carantine, se pregăteau deja să își deschidă micile afaceri. Situația este total neplăcută pentru ei. Ne regăsim acum după o perioadă lungă de timp în care acești oameni foarte greu se mai descurcă. Au angajați, au chirii de plătit, au salarii și o să ne regăsim într-o situație în care toate bugetele vor fi afectate”, a declarat Tabără.

Luni, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, a declarat într-o conferință de presă că ordinul semnat de Arafat a fost unul „abuziv” şi se analizează posibilitatea atacării lui în instanţă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News