Directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat miercuri seară, la Antena 3, că autoritățile caută soluții pentru a aloca resursele umane disponibile către bolnavii COVID internați în spitale, dar acest lucru nu înseamnă că pacienții care au urgențe medicale vor fi neglijați.
„Este o manipulare a unei informații într-un sens total absurd. Cine citește ordinul va vedea că ordinul permite continuarea intervențiilor și tratamentelor acolo unde nu se pot amâna, clar că urgențele nu se amână, cazurile oncologice sunt menționate acolo ca excepții, acolo unde tratamentul trebuie să se desfășoare și nu blochează activitatea ambulatorie”, a afirmat Raed Arafat.
„Dar într-o situație cum este cea în care ne aflăm acum, noi, ca medici, și nu mai e treaba avocaților, este treaba noastră este să prioritizăm și să alocăm resursele acolo unde este nevoie astfel încât să salvăm cât mai mulți oameni”, a adăugat doctorul Arafat.
Secretarul de stat în MAI a oferit apoi un exemplu concret.
„Eu, între a permite să am în sala de operație o persoană cu hernie de disc, să fie operată, sau cu o proteză, care poate să fie amânată două-trei săptămâni, și să iau anestezistul de acolo și să îl pun în Terapie Intensivă, normal că aleg să iau anestezistul să îl pun în Terapie Intensivă și să amân intervenția care nu are impact pe sănătatea pacientului, dacă o amân trei-patru săptămâni”, a explicat șeful DSU.
Și nu amân eu, medicul curant este cel care decide ce se poate amâna și ce nu poate fi amânat, trebuie să scrie în foaia de observație de ce nu poate fi amânat, sunt motive medicale la bază și atunci se merge mai departe. Problema noastră sunt resursa umană și spațiile necesare
Șeful DSU, Raed Arafat:
Arafat: Internările și operațiile care nu sunt urgente, suspendate 30 de zile
Avocatul Poporului, Renate Weber, s-a sesizat din oficiu după declarațiile făcute de șeful Departamentului pentru Situații de Urgenţă, Raed Arafat, care a anunțat pe 4 octombrie că din cauza creşterii cazurilor de COVID-19 internările și operațiile care nu sunt urgente vor fi suspendate 30 de zile.
Ea consideră că românii cu probleme medicale trebuie să aibă acces în spitalele de stat, în caz contrar fiind vorba despre discriminare, și a tras un semnal de alarmă privind „consecințele dezastruoase pe care le-ar avea suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale asupra pacienților”.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență declarase că, din cauza creșterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităților sanitare publice cu paturi vor suspenda „internările pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgențe”, cu anumite excepții, pentru 30 de zile.