Șeful DSU și Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, au făcut declarații la finalul unei ședințe pe tema creșterii numărului de paturi ATI, în contextul în care numărul pacienților la terapie intensivă a crescut foarte mult în ultima vreme.

Autoritățile au decis, astfel, ca 47 de paturi ATI pentru adulți, patru paturi de terapie intensivă pentru nou-născuți și în jur de 140 de paturi de terapie intermediară pentru pacienții cu COVID să fie suplimentate în spitalele din Capitală.

Totodată, personalul medical va fi redistribuit între spitale, astfel încât să fie suplimentat în secțiile de terapie intensivă în care există deficit.

„Sunt momente, vârfuri care necesită un efort mai mare. Acum avem un vârf care se vede. Populația va face un efort pentru a preveni răspândirea virusului, iar colegii medici vor fi supuși din nou presiunii până trecem de acest val”, a declarat Raed Arafat.

Cele mai importante declarații ale șefului DSU Raed Arafat:

  • La București am adus prima secție ATI mobilă, la Spitalul Sf. Ioan. Știm că nu sunt condițiile ca într-un spital, dar e mai bine decât să rămână bolnavul fără.

Situația la ATI este una dinamică. Dimineață poate avem locuri, după-amiază să nu mai fie.

  • Sunt pacienți care se vindecă, pacienți pe care îi pierdem, locurile se eliberează în ambele situații.
  • La București la acest moment nu mai erau locuri libere. În țară, dimineață erau între 20-30 de paturi.
  • În București am avut cele mai multe probleme, dar și Timișoara a fost sub presiune mare. Am avut pacienți transferați aici. E o problemă care apare pe moment.
  • Ajutor din afara țării nu avem de ce să cerem pentru că prin asta trec și alții.
  • Noi avem această supapă de control, unitățile mobile ATI, unitățile exterioare care au paturi ATI.
  • La Spitalul Sf. Ioan am detașat mai mulți rezidenți. Lucrăm prin detașare și prin mutarea personalului din zonele care nu sunt sub presiune către zonele care sunt sub presiune.

Sunt momente, vârfuri care necesită un efort mai mare. Acum avem un vârf care se vede. Populația va face un efort pentru a preveni răspândirea virusului, iar colegii medici vor fi supuși din nou presiunii până trecem de acest val.

  • La unitatea mobilă de la Sf. Ioan avem deja personal detașat, așteptăm avizele pentru punerea ei în funcțiune.
  • Mai sunt o unitate mobilă la Botoșani și una la Timișoara care urmează să fie activate.
  • Sunt peste 1.500 de medici de terapie intensivă, dacă luăm și rezidenți atingem 2.000. Sunt și medici în vârstă, pensionați, care au venit să ajute.

Pe moment, se întâmplă să nu găsim loc pentru un pacient la terapie intensivă și îl ținem pe loc. Asta se întâmplă oricând. Se întâmplă, colegii spun că nu au găsit loc. Acum, dar peste două ore se găsește.

  • Dacă nu există locuri la ATI într-un moment, cel mai rapid este să mutăm pacientul la UPU.

Ce e dificil este când ne confruntăm cu refuzul familiei de a muta pacientul în alt oraș, la ATI.

Cele mai importante declarații ale Andreei Moldovan:

  • Este o creștere a numărului de cazuri și avem și o creștere a numărului de pacienți cu forme moderate sau severe de COVID-19 care necesită terapie intensivă.

Am avut o întâlnire cu managerii spitalelor din București și Ilfov și am discutat ca, pe lângă paturile actuale ATI dedicate pacienților cu coronavirus, să avem acces la alte paturi ATI din spitalele în care infrastructura o permite și unde există capacitate.

  • Au fost deja stabilite aceste lucruri, avem un plus de paturi de terapie intensivă. Am discutat și de suplimentarea paturilor pentru pacienții care nu necesită intubare.

La București avem 50 de paturi găsite pentru terapie intensivă și 140 de paturi de terapie intermediară.

  • Sunt puține spitale care fac evaluare, acestea fac și monitorizarea pacienților, și terapie pacienților COVID. Un alt apel către spitale a fost să preia și alte spitale evaluarea pacienților COVID tocmai pentru a scădea presiunea pe spitalele de infecțioase.
  • Tot ce se întâmplă acum se întâmplă cu o viteză foarte mare față de ce a fost în noiembrie. Este o creștere mai mare a numărului de cazuri într-un timp mai scurt.

Mai multe locuri la ATI înseamnă că se dirijează de la locurile non-COVID la locurile COVID, astfel încât numărul total de ATI este stabil, va fi crescut prin aceste adăugări de paturi suplimentare.

  • Este o redistribuire a personalului medical și căutăm soluții pentru ca personalul medical să fie detașat în astfel de unități.
  • Am solicitat ajutorul celor de la DSP pentru identificarea spitalelor care au nevoie de schimbarea numărului de paturi ATI.
  • Fac apel la oameni să se testeze, dacă au simptome clare de COVID, acolo unde testarea se face corect. Și e important să nu întârzie prezentarea la medic.

Luni dimineață la minister a avut loc o ședință pe această temă, în contextul crizei de locuri din secțiile de terapie intensivă.

Discuțiile de azi au avut loc după ce premierul Florin Cîţu a solicitat ieri, la şedinţa Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, creşterea la 1.600 a numărului real de paturi la ATI.

„Ne pregătim și pentru un număr mai mare de cazuri, pentru a fi precauți și a nu fi luați prin surprindere. Din acest motiv, am cerut creșterea numărului real de paturi ATI la 1.600 și identificarea unor spitale noi care ar putea sa se alăture celor existente în lupta anti-COVID”, spunea duminică premierul.

În ultimele zile, numărul pacienților de la ATI a crescut, depășind pragul de 1.200, lucru care nu s-a mai întâmplat din 27 decembrie 2020. Concret, la nivel național, numărul celor internați la ATI în perioada 8-14 martie a crescut cu 21% față de aceeași perioadă a lunii februarie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News