”Va fi mai greu pentru copiii ai căror anturaj a fost unul care nu recunoștea prezența viruslui. Dacă vedea părinții în fața televizorului, toată ziua, urmărind negaționiștii și spunându-le «vezi ce prostii spun unul și altul, că ăștia au dreptate, că nu există virusul», acei copii vor avea probleme.

Acum trebuie explicat copilului că regulile trebuie respectate, că virusul există. Copilul respectiv va fi diferit de cel care a văzut că familia respectă regulile”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență consideră că un rol important pentru impunerea regulilor sanitare le au școlile.

Dacă în prima zi vor fi încercări de a nu respecta regulile de către unii copii, iar aceștia vor vedea o școală fermă care impune regulile, atunci copilul va înțelege că acolo nu e de joacă.

Raed Arafat:

Dacă însă, la școală, copilul vede că profesorul nu poartă mască atunci când trebuie, copilul va pune întrebări. E nevoie la școală de puterea exemplului și de fermitate în aplicarea regulilor. Este foarte important ca elevii să vadă exemplu acasă și la școală, ca să respecte, la rândul lor, regulile sanitare”, a precizat Raed Arafat.

Din prima oră, profesorii trebuie să le explice deschis copiilor regulile sanitare și consecințele nerespectării acestora. Cel care nu respectă și pune în pericol ceilalți copii și familiile lor trebuie dat afară din clasă.

Raed Arafat:

Secretarul de stat crede că numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus va crește după începerea școlilor.

”Nu sunt nici optimist, nici pesimist, dar nu mă aștept nici la o catostrofă.
E posibil să avem anumite creşteri, dar totul poate rămâne sub control dacă se respectă regulile. Nu se poate garanta eliminarea riscului, dar riscul poate fi diminuat”, a afirmat
Raed Arafat, care consideră că deciziile trebuie luate pe plan local. ”Nu se poate doar de la centru”.

Referitor la problema şcolilor care au toalete în curte și nu au apă, secretarul de stat a precizat DSP-urile şi autorităţile locale trebuie să găsească soluții.

”Dacă nu ai nicio posibilitate de igienă, riscurile sunt extrem de mari. DSP-urile trebuie să analizeze aceste situaţii. Ştiu că sunt condiţii dificile, dar apa trebuie asigurată. Sigur, nu ai cum să le rezolvi peste noapte. Dar într-o lună, două, se poate rezolva. Spre exemplu, autoritatea locală să se gândească la un container în care să pună un spălător. E în atribuţiile autorităţii locale să asigure o modalitate de alimenatre cu apă a unei astfel de şcoli”, a declarat Raed Arafat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News