„Am dorit să abordăm o problemă mai generală, nu doar Covid. Este un proiect de lege care poate fi aplicat și în alte situații de risc biologic sau epidemiologic”, a spus Raed Arafat, într-o declarație susținută azi la Guvern.
Șeful DSU a venit cu o serie de clarificări.
„Carantina se va referi la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse. Termenul izolare, reprezintă o măsură de izolare a persoanelor bolnave”, a explicat Raed Arafat, azi la Guvern.
„Termenul «izolare» se va referi la persoanele bolnave sau infectate. Proiectul prevede, ca excepție, dacă capacitatea spitalelor e depășită, ca izolarea să poată fi făcută și la domiciliu. Există și posibilitatea instituirii unor măsuri de către comandantul acțiunii, care apoi trebuie supuse validării Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, a continuat șeful DSU.
„Prefecturile, la propunerea DSP, pot aproba caratinarea unor zone din județul lor. Nimeni nu ia decizia singur. Întotdeauna există și o implicare a direcției științifice, epidemiologi, medici,”, a mai explicat Raed Arafat.
Șeful DSU, Raed Arafat, arată că prin noul proiect de lege elaborat de Guvern, privitor la carantinare și izolare, este corelat cu prevederile Codului Penal, iar amenzile vor rămâne în vigoare.
„Carantinarea bagajelor este un lucru obligatoriu. Aici vorbim de probleme mai multe, nu numai Covid. Cât despre amenzi, aici este corelat cu Codul Penal,” a mai subliniat șeful DSU.
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat au susținut, luni, o conferință de presă după ce Guvernul s-a reunit pentru Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Proiectul urmează să ajungă în Parlament.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro