La o conferință de presă ce a avut loc luni, 8 august, ministrul Rafila a spus că oamenii de până la 40 de ani ar trebui „să se prezinte cât mai repede” la medicul de familie pentru a lua prescripția pentru pastile cu iod.

„Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile”, a declarat, luni, ministrul sănătății.

Mai mulți medici de familie susțin că s-a produs imediat o avalanșă de cereri. „Oamenii erau nervoși că nu se poate elibera rețeta mai repede, că sunt puși pe liste de așteptare”, spune unul dintre medici.

Unul dintre pacienții care au cerut azi pastile de iod a confirmat că „am fost pus pe o listă de așteptare”.

„Numărul de programări e limitat”

Unul dintre medicii de famillie contactați de ziar a explicat de ce există blocaje în acest moment.

„Ministrul Rafila nu are habar de cum funcționează medicina de familie”, a răbufnit doctorul în discuția cu Libertatea.

„Și asta pentru că legea este schimbată, astfel încât să poți face pe zi maximum 21-25 de programări, număr care variază în funcție de competențele medicului specialist”, spune acesta.

„Tot ce e peste nu mai este plătit”, explică și cadrul medical.

Medicul povestește că mulți dintre pacienți devin irascibili când sunt puși pe liste și nu pricep de ce pot fi programați abia după două săptămâni.

„Eu nu pot da la o parte un pacient care are o boală cronică, o boală gravă, pentru a elibera pastile cu iod”, completează acesta.

„Eu sunt responsabil, nu ministrul”

Nu e singurul motiv care duce la blocaje. „În plus, sistemul de emitere de rețete merge foarte greoi. Luni, 8 august, a mers foarte, foarte greu. Să vedeți de câte ori s-a blocat”, a spus medicul de familie. 

„Unde să-i bag pe toți? Am avut foarte multe cereri azi (luni – n.red.)” – unul dintre medicii de familie care au vorbit cu Libertatea.

Medicul acuză că nici scurtarea procesului, prin sărirea peste consultație, nu este o idee bună, deoarece „eu sunt responsabil pentru fiecare om care îmi trece pragul, nu ministrul Rafila. Pe lângă asta, eu sunt dat în judecată, nu ministrul, care n-are nicio răspundere legală”.

Doctorul dă ca exemplu un pacient care are o boală de tiroidă și care ar putea avea de suferit din cauza pastilelor cu iod.

Criticat și oficial

Luni seară, și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie din România a criticat anunțul ministrului sănătății, Alexandru Rafila. 

„Aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie”, se arată în comunicat.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News