Rafila propune sancțiuni graduale pentru operatorii economici care nu respectă regulile, astfel încât afacerile să nu fie închise după prima abatere.
„Cadrul legal actual nu permite decât aplicarea unor amenzi, care pentru unii operatori economici sunt neimportante. Atunci, tipul acesta de sancțiuni, gradual, care implică responsabilitatea agentului economic sigur trebuie revăzut astfel încât să avem o măsură pentru că dacă fiecare vrea să-și țină afacerea deschisă trebuie să respecte aceste reguli. (…) Cadrul legal care determină agenții economici să respecte aceste reguli probabil trebuie revizuit”, a declarat ministrul sănătății în briefiengul de presă de la finalul ședinței de Guvern.
La rândul său, Raed Arafat a spus că astfel de măsuri trebuie să fie incluse într-o lege care să fie adoptată de Parlament pentru că o modificare legislativă de acest fel ”nu poate fi realizată nici la nivel de Hotărâre CNSU, nici la nivel de Hotărâre de Guvern”.
„A fost o tentativă în ultimele luni de a introduce unele măsuri mai stricte sau care să-i oprească pe cei care sunt tentați să nu respecte regulile (…), dar asta trebuie să fie doar la nivel de Parlament. (…) Așa că urmează să se discute și să se stabilească ce măsuri s-ar propune și să se meargă la nivelul Parlamentului pentru a găsi soluția optimă și să fie modificată cel mai probabil Legea 55 în acest sens”, a declarat Raed Arafat.
Declarațiile celor doi oficiali au loc în contextul în care, pe 16 noiembrie, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege inițiat de Guvernul Cîțu care prevede sancțiuni graduale pentru firmele care încalcă în mod constant măsurile anti-COVID. Legea a fost trimisă spre promulgare pe 24 noiembrie.
Practic, vizate sunt firmele care au fost sancționate pentru nerespectarea măsurilor și apoi au continuat să încalce legea.
Potrivit textului adoptat, „În cazul repetării la acelaşi sediu principal sau secundar, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă a contravenţiei de către conducătorul unui operator economic, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, agentul constatator dispune şi sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea fără respectarea condiţiilor stabilite”.
Agenții economici care nu respectă suspendare temporară a activităţii pot fi sancționați cu închiderea temporară pe o durată de 30 de zile, mai prevede legea adoptată de Parlament, potrivit Agerpres.
Foto: 123rf.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro