Constatarea privind poluarea masivă a aerului din Ploiești au făcut-o mai întâi localnicii care, sufocați de mirosul greu, au sunat la dispeceratul primăriei, la prefectură, chiar și la ziarele locale ca să afle ce se întâmplă.
În urma acestei situații prefectura Prahova a cerut public, miercuri, Gărzii de Mediu Prahova să afle de unde a venit poluarea. Răspunsul a venit joi după amiază: rafinăria Petrotel Lukoil.
Garda de Mediu a constatat că stația de monitorizare care măsoară indicii de poluare în zona rafinăriei Petrotel Lukoil a înregistrat depășiri ale indicatorului H2S-hidrogen sulfurat timp de o jumătate de oră, miercuri dimineață în timpul transferului gazelor de la instalația Desulfurare Gaze și Recuperare Sulf de pe un coș de evacuare vechi pe unul nou.
„În timpul operației, pe o perioadă de aproximativ 30 minute, gazele au fost dirijate spre faclă. Din cauza condițiilor de dispersie, valoarea înregistrată a indicatorului H2S a fost de 218,04 ug/mc, față de valoarea limită admisă de 15ug/mc”, informează Garda de Mediu într-o adresă făcută publică joi după amiază de Prefectura Prahova.
În urma acestui incident, rafinăria a fost amendată cu 100.000 de lei.
Societatea a fost sancționată cu amendă, în valoare de 100.000 lei, conform Legii 278/2013 privind emisiile industriale.
Garda de Mediu:
Libertatea a întrebat rafinăria ce măsuri fuseseră luate pentru a împiedica acest incident, dar și dacă își asumă poluarea masivă cu hidrogen sulfurat în cantitate de peste 14 ori mai mare decât valoarea admisă prin lege.
Daniela Dănulescu, de la compartimentul de relații cu publicul al rafinăriei, a refuzat să facă orice comentariu cu privire a situația constatată de Garda de Mediu Prahova.
„Punctul nostru de vedere l-am făcut public pe Facebook, dacă vreți vi-l trimit”, a răspuns Dănulescu.
Mai mult oficialul Lukoil a cerut să i se transmită pe e-mail „întrebări care nu incriminează”.
Mesajul de pe Facebook la care acesta face referire a fost publicat cu mai bine de 24 de ore înainte de constatările privind poluarea masivă și el prezintă investitorul rus drept un erou al economiei românești care a făcut „lucrări investiționale de aprox. 29 de milioane de dolari” și explică faptul că „datorită condițiilor de dispersie deficitare și creșterii hidrogenului sulfurat pe una din stațiile de monitorizare (zona Laguna), s-au impus anumite măsuri: Oprirea instalațiilor HPM, Cocsare și Cracare Catalitică”.
Cu alte cuvinte, s-a adunat hidrogenul sulfurat pentru că nu a bătut vântul.
În finalul explicației date ploieștenilor și locuitorilor din comunele învecinate pentru faptul că au fost gazați, Lukoil de mulțumește acestora pentru înțelegere.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro