30 de lei factura în Colentina
n timp ce o armată de poliţişti, procurori şi jan darmi a luat cu asalt pala tele ţiganilor din Mehe dinţi, Iaşi sau Timişoara, dar şi unele sedii de firme din Bucureşti, vânzătorii de facturi din Colentina îşi vedeau liniştiţi de afaceri le lor. Reporterii ziarului Li bertatea i au fotografiat ieri pe cei care vând fac turi, ba chiar au şi cumpă rat un set. “Boss, 30 de lei bucata, dacă vrei mai mul te 20. Câte vrei? Hai că sunt de alea bune, fără probleme”, îşi laudă marfa o minoritară cu fustă de blugi şi fular roz pe cap. Întradevăr, firma care apa re pe facturi (SC Mirino Prod Impex SRL) există, ba chiar are toate taxele la zi şi este activă.
Am încercat să luăm legătura cu admi nistratorii firmei care a fost înfiinţată în 2004 în să la telefoanele societăţii nu răspunde nimeni. Este foarte posibil ca adminis tratorii Mirino Prod Impex SRL să nu aibă habar că facturile i au fost clonate, dar, de asemenea, există şi posibilitatea ca un facturi er să fi fost furat ori chiar cineva din firmă să mai fa că un mic ciubuc vânzând facturi în alb. Cei de la care se pot cumpăra documente con tabile ştiu sigur că oame nii legii îi pot pedepsi cel mult cu o amendă, pentru că fapta lor este doar o ba nală contravenţie. Până în 2006, astfel de îndeletni cire era pedepsită cu puş cărie de la 2 la 7 ani.
Siveco, un caz-şcoală de «utilizare» a facturilor
Acuzaţiile aduse de procurori preşedintelui Siveco, Irina Socol (foto) , se referă la o evaziune fiscală de 10 milioane de euro, care ar fi fost realizată – într-un mod de surprinzător pentru o companie specializată în tehnologii IT – cu ajutorul unei reţele de companii-fantomă deţinute de cetăţeni de etnie romă din Sinteşti.
Irina Socol a fost eliberată ieri din arest, fiind cercetată în continuare în arest la domiciliu. Procurorii au constatat că Irina Socol ar fi comandat unor firme de recuperare a fierului vechi să realizeze sau să testeze softuri de computer.
Şi totul a fost făcut fără o minimă precauţie. Ancheta arată că firmele romilor nu aveau angajaţi, iar asociaţii şi administratorii acestora nu au cunoştinţele necesare pentru a presta servicii informatice – mulţi dintre ei fiind analfabeţi. Practic, aşa cum rezultă din documentele contabile, societatea Eurovip cumpăra fier vechi cu kilogramul şi vindea programe informatice către Siveco. “De la Eurovip, Siveco a achiziţionat în anul 2009 servicii în valoare de 2.500.718 lei, plus TVA în cuantum de 475.137 lei. Administratorul Valentina Mihai Gogu, persoană de etnie romă, în vârstă de 49 ani, care locuieşte în Sinteşti, nu ştie să scrie şi să citească”, se arată în documentul procurorilor.VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4
Urmărește-ne pe Google News