Cea de-a doua mare bancă austriacă din România, Raiffeisen, reacționează rapid după ce Austria a blocat aderarea României la spațiul Schengen.
Într-un răspuns pentru Libertatea, Raiffeisen Bank se arată surprinsă de decizia Austriei de a vota împotriva țării noastre.
„Nu suntem în măsură să comentăm asupra deciziilor cu caracter politic, mai mult decât că ne arătăm surprinși de această decizie”, arată reprezentanții Raiffeisen.
2 milioane de clienți, 4.900 de salariați
Aceștia precizează că filiala locală a băncii finanțează economia românească de 25 de ani și are 4.900 de angajați în țara noastră.
„De la privatizarea Băncii Agricole (2001) până astăzi, Raiffeisen Bank a fost un partener puternic pentru peste 2 milioane de clienți persoane fizice, mai mult de 110.000 de IMM-uri și 5.600 de corporații mari și medii. În primele nouă luni ale anului 2022 creditarea a crescut la Raiffeisen Bank cu 27% și a înregistrat cea mai mare creștere pe segmentul corporații, respectiv de 55%. În plus, în Raiffeisen Bank România lucrează 4.900 de angajați în cele aproximativ 300 de sedii”, conform reprezentanților băncii.
Mesaje de boicot pe Facebook
Pe pagina de Facebook a Raiffeisen, mai mulți români amenință că își vor închide sau muta conturile de la banca cu capital austriac. La fel și la BCR, a doua bancă din sistemul bancar românesc după mărime.
Unii transportatori au amenințat că vor alimenta la benzinării care să nu aibă acționari austrieci și vor face asigurări RCA la alte companii decât cele din țara lui Mozart, în vreme ce directorul unei companii de mezeluri a anunțat că va rezilia toate contractele cu firme austriece dacă România nu este primită în Schengen.
Raiffeisen România este cea de-a cincea mare bancă din România din punct de vedere al activelor.
Și șeful Erste Bank, care deține în România BCR, Willi Cernko, a reacționat cu un mesaj pentru politicieni: Găsiți o soluție!
Cramă austriacă, vin românesc
Crama Liliac, deținută de acționari din Austria, este un alt exemplu. Reprezentanții acesteia pun accent pe faptul că vinurile sale sunt produse în țara noastră.
„Vinurile Cramei sunt produse 100% în România, în crama noastră din Batoș, județul Mureș – de la plantarea viței de vie, procesul de vinificație, până la îmbuteliere și etichetare, totul se întâmplă acolo. Chiar dacă acționariatul este austriac, vinurile Liliac sunt 100% românești, astfel că nu ne-am confruntat cu astfel de reacții (de boicot – n.r.) – cei care cunosc vinurile noastre știu și povestea lor”, arată reprezentanții acesteia.
Compania a raportat vânzări de 8,2 milioane de lei și o pierdere de 258.000 de lei pe anul 2021, conform datelor raportate la Ministerul Finanțelor.
Umbra Austriei în România
Principalele companii deținute de grupuri austriece sunt:
– Petrom – controlată 51,1% de către OMV. Petrom este cea mai profitabilă companie din România, iar statul român deține la rândul său 20,6% din acțiuni. Petrom face întreaga producție de țiței a României și jumătate din cea de gaze. Profitul Petrom a crescut de cinci ori în primele 9 luni ale anului, de la 1,6 la 9,1 miliarde de lei. OMV a cumpărat compania de stat Petrom în 2004.
– BCR – deținută de grupul austriac Erste din anul 2006, este a doua bancă din România ca mărime în funcție de active, potrivit Ziarului Financiar.
– Raiffeisen – a cincea bancă din România, în funcție de active. Aceasta este fosta Banca Agricolă, preluată de grupul austriac în 2001.
Asigurări, lemn, construcții
Alte domenii în care companiile austriece au o prezentă mare sunt asigurările, prelucrarea lemnului și construcțiile.
În asigurări, grupul Vienna Insurance Group deține în țara noastră Asirom, Omniasig și BCR Asigurări de Viață. Alte companii austriece de asigurări prezente în țara noastră sunt Uniqa și Grawe.
În domniul prelucării lemnului, în țara noastră activează HS Timber Group – fosta Holzindustrie Schweighofer. Alături de aceasta activează în țara noastră și Kronospan.
În domeniul construcțiilor, Strabag și Porr sunt în topul companiilor care realizează autostrăzi pentru statul român.
Concomitent, Immofinanz este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de clădiri de birouri în țara noastră.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
X_kriss_X • 08.12.2022, 23:49
Reactia Raiffeisen Bank: „Ne arătăm surprinși de această decizie” a Guvernului de la Viena. Toata planeta stia de aceasta decizie de mai bine de-o saptamana, dar curcubeii de la Raiffeisen se declara surprinsi.
SWISS_BANK • 08.12.2022, 21:34
Asemanarea intre steagul Elvetiei si al Austriei este ca sunt abele bicolore Alb-Rosu Deosebirea este ca Elvetia are un mare plus si Austria un mare minus