OMV este parte a gazoductului Nord Stream 2 alături de Gazprom. Acesta va transporta gaz rusesc spre Germania pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina. SUA s-au declarat de mai multe ori îngrijorate cu privire la Nord Stream 2 și au anunțat că iau în calcul sancțiuni împotriva companiilor europene care participă la acesta.

Mai multe țări din Estul Europei, inclusiv România și Polonia, se opun realizării Nord Stream deoarece Gazprom va sista ulterior transportul prin Ucraina. Rusia ar putea ulterior să șantajeze energetic Ucraina.

Anterior, Gazprom a anunțat că va sista transporturile prin Ucraina din 2019, iar Naftogaz – monopolul gazier din Ucraina – a câștigat despăgubiri de 2,56 miliarde de dolari de la Gazprom într-un proces derulat la Curtea de Arbitraj de la Stockholm.

Recent, Putin a fost prezent la nunta unui ministru din Austria.

OMV a semnat un parteneriat strategic cu Gazprom și a efectuat în ultimii ani un schimb de active cu grupul rus. Gazprom a primit o serie de zăcăminte în Norvegia, iar OMV a primit participații la o serie de zăcăminte din Siberia.

De menționat că fostul șef al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, este acum membru al consiliului de administrație al NIS Petrol, o companie petrolieră sârbă controlată de către Gazprom Neft. Aceasta din urmă este brațul petrolier al Gazprom.  Ruttenstorfer este artizanul preluarii Petrom de către OMV în 2004.

Petrom, companie strategică în România

OMV este și acționarul majoritar al Petrom, cu 51%. Statul român mai controlează 20,6%, din companie, iar acționarii de pe bursă dețin în comun 28,3%.

La rândul său, Petrom derulează operațiuni strategice pentru România. Compania extrage întreaga cantitate de țiței a țării noastre și jumătate din producția de gaze, cealaltă jumătate fiind extrasă de Romgaz.

Petrom este cea mai profitabilă companie din România și a doua ca venituri, după Dacia.

Zăcămintele din Marea Neagră, marea miză

Petrom explorează alături de gigantul american ExxonMobil perimetrul Neptun din Marea Neagră. Cele două companii au anunțat în 2012 descoperirea unui zăcământ de gaze care ar avea între 42 și 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Acesta ar fi echivalent cu consumul României pe 4-8 ani.

Potrivit unor surse Libertatea, Exxon și Petrom ar putea extrage anual între 6 și 15 miliarde de metri cubi pe an, în funcție de decizie. Aceasta decizie nu a fost luată încă, companiile petroliere așteptând clarificarea cadrului legal.

Legea offshore, care vizează exploatările din Marea Neagră, a fost votată în această vară, dar urmează să fie din nou modificată în această toamnă, după ce președintele Klaus Iohannis a retrimis-o în Parlament.

Mai mulți lideri PSD au lăsat să se înțeleagă că protestul din data de 10 august are legătură cu gazele din Marea Neagră, o miză de 40 de miliarde de dolari.

 
 

Urmărește-ne pe Google News