Câteva zeci de localități din România au pe listele electorale permanente mai puțin de 500 de votanți, conform datelor publice ale Autorității Electorale Permanentă, ultima actualizare fiind la 31 mai.

Cele mai mici localități din punctul de vedere al alegătorilor pe listele permanente sunt Bătrâna (Hunedoara), cu 90 de votanți, Ceru-Băcăinți (Alba), cu 198 de votanți, Bulzeștii de Sus (Hunedoara), cu 237 de votanți, Bunila (județul Hunedoara – cu 271 de votanți), Pardoși (județul Buzău – cu 272 de alegători), Leleșe (județul Hunedoara –  cu 276 de votanți) Secaș (județul Timiș – cu 287 de alegători), Bara (județul Timiș – cu 288 de votanți) și Brebu Nou (județul Timiș – cu 333 de alegători).

Localitatea Bara, județul Timiș

Libertatea a vrut să afle câte vize de flotant au fost făcute pe ultima sută de metri înainte de alegeri, adică de la începutul lunii ianuarie până pe 10 aprilie, adică ultima zi în care putea fi luată în considerarea stabilirea reședinței pentru a putea vota pe 9 iunie, reglementare stabilită de Guvern prin HG-ul referitor la comasarea scrutinului.

Prin urmare, în baza accesului liber la informații de interes public, ziarul a întrebat primăriile celor mai mici localități (unități administrativ teritoriale) din România despre acest subiect. Majoritatea primăriilor au răspuns, însă au fost și cazuri unde solicitarea a fost ignorată.

Istoria se repetă la Bara

Conform datelor obținute, cele mai multe solicitări pentru obținerea „vizei de reședință” (viză de flotant) au fost în localitatea Bara, din județul Timiș. Mai precis, 310 de solicitări pentru flotant au fost în cele trei luni și zece zile. Iar acest lucru în condițiile în care conform datelor actualizate furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, numărul de alegători (de pe listele permanente) este de 288. Practic, numărul vizelor este peste cel al alegătorilor de pe listele electorale permanente.

Situația nu ar fi una nouă în Bara. La ultimele alegeri, Casian Ursu (PSD) a câștigat primăria cu 279 de voturi (55,91%). Doar 183 de dintre voturile exprimate erau ale unor persoane de pe listele electorale permanente, în timp ce 327 de voturi au fost consemnate la persoane trecute pe listele suplimentare.

Casian Ursu. Foto: comunabara.ro

Aflux de vize de flotant și în Cerbăl

În localitatea Cerbăl, din județul Hunedoara, numărul alegătorilor este de 350. Însă numărul celor care au cerut stabilirea reședinței în primele trei luni și zece zile din an a fost de 72, în răspunsul instituției fiind menționată și faptul că au fost soluționate.

Localitatea Cerbăl

La ultimele alegeri, 327 de alegători care s-au prezentat la urne au fost din categoria celor de pe listele electorale permanente, în timp ce 67 de persoane au fost consemnate pe listele suplimentare. Câștigător în 2020 a fost Mircea Costa, din partea PNL, care a obținut mandatul cu 314 voturi (81,55%).

O altă localitate mică, de data aceasta din județul Alba – Ceru-Băcăinți, a avut 44 de solicitări pentru viză de flotant în primele trei luni din an și cele 10 zile din aprilie, în condițiile în care sunt înregistrați ca alegători 198 de persoane.

Aportul localnicilor temporari la ultimele alegeri

La ultimele alegeri, primarul a fost ales cu 163 de voturi. Ioan Trif (PMP) a obținut 67,91% din voturi, la o rundă de alegeri unde pe listele suplimentare au fost 61 de voturi de la „flotanți”, iar 177 pe cele permanente.

În comuna Bunila din Hunedoara au fost eliberate 27 de noi adeverințe pentru „stabilirea reședinței și a domiciliului” în prima parte a anului, în timp datele AEP arată un număr de 271 de alegători pe listele electorale permanente.

Localitatea Secaș din județul Timiș are 287 de alegători pe listele comunicate de AEP. Conform datelor comunicate de Primăria Secaș ziarului Libertatea au fost 22 de solicitări pentru viza de flotant, „cu mențiunea că persoanele care au depus solicitări dețin locuințe în comună”.

Curiosul caz de la Bulzeștii de Sus

Libertatea a solicitat date și de la Primăria Bulzeștii de Sus, însă aceasta nu le-a furnizat. La ultimele alegeri, în Bulzeștii de Sus (atunci cu 223 de votanți pe listele electorale permanente, în timp ce în prezent numărul lor a ajuns la 237) din Hunedoara, Ion Suba (PSD) a câștigat cu 162 de voturi (52,25%), în timp ce principalul contracandidat a luat 131 de voturi.

Și aici o importanță deosebită au avut-o cei de pe listele suplimentare, adică 134 de persoane, în timp ce 180 dintre votanți au fost de pe cele permanente. Practic, pe 27 septembrie 2020 a fost un raport de 42% voturi pe suplimentare, iar 58% pe cele permanente.

 
 

Urmărește-ne pe Google News