Imediat ce a citit în Libertatea de ieri că deasupra României se va forma o gaură în stratul de ozon, Raluca ne-a sunat la redacţie şi, cu o voce speriată, ne-a rugat să îi spunem ce trebuie să facă pentru a-şi proteja pielea, şi aşa sensibilă, de radiaţii. „O singură zi în care te expui şi te trezeşti că faci cancer. Nu vreau să păţesc ceva!”, ne-a mărturisit frumoasa brunetă temerile ei. Ea a acceptat să o însoţim la cumpărături, ca să fie sigură că se aprovizionează cu cele mai bune creme fotoprotectoare şi cu haine cât mai deschise la culoare, care nu atrag ultravioletele.
Renunţă la hainele decoltate
„O să ies cât mai puţin din casă şi îmi voi expune cât mai puţin pielea. Nici haine decoltate nu mai port!”, ne-a spus Raluca. Fiind conştientă că unul din atuurile sale fizice este părul, pentru că nu îi place să şi-l acopere, tânăra şi-a luat multe spray-uri şi şampoane cu factor de protecţie. „Am ales numai ce era de bună calitate, aşa că, la casă, am achitat câteva sute de lei. Sunt însă liniştită că am cu ce să mă apăr de radiaţii”, a declarat fata de la „Vremea”.
Uite ce şi-a cumpărat:
– Pardesiu de culoare cât mai deschisă – 75 de lei; – Umbrelă – 30 de lei; – Cremă de faţă pentru piele sensibilă, factor de protecţie (SPF) 50 – 82,75 de lei; – Lapte hidratant de corp SPF 50 (două bucăţi) – 66,15 lei X 2; – Spray fotoprotector pentru păr – 55,10 lei; – Şampon-gel de duş SPF 50 – 48,90 lei. – Loţiune calmantă după expunerea la ultraviolete – 49,65 de lei
Total: 473,7 lei
Vom fi bombardaţi cu radiaţii
Ieri, Libertatea v-a prezentat avertizarea Organizaţiei Meteorologice Mondiale, conform căreie o imensă gaură în stratul de ozon va traversa de mâine suprafaţa României, lăsându-ne expuşi ultravioletelor solare nocive. Autorităţile române sunt şi ele în alertă şi măsoară permanent nivelul radiaţiilor, în timp ce medicii ne sfătuiesc să stăm cât mai puţin afară, să ne acoperim capul şi să folosim creme protectoare pentru faţă, gât şi mâini. Ultravioletele pot trece şi prin plafonul de nori.
Aşa se măsoară stratul de ozon la Polul Nord
Specialiştii de la Institutul de Cercetări Polare Alfred Wegener măsoară stratul de ozon prin folosirea baloanelor care se înalţă până în stratosferă (foto) şi sunt prevăzute cu transmiţătoare. Acestea trimit staţiilor de la Polul Nord date despre grosimea stratului de ozon. (ALexandra Ariciu)
Citeşte şi: O imensă gaură în stratul de ozon va traversa ţara noastră: 20 de minute afară şi te prăjeşti
Ultima oră
Conform unui comunicat difuzat aseară de Administraţia Naţională de Meteorologie, se pare că de azi până pe 5 aprilie, suprafaţa ţării noastre nu va fi afectată de fenomenul numit “gaură de ozon”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro