„Având în vedere că SC Eldiclau SRL și-a dovedit incapacitatea de a gestiona obligațiile asumate prin contractul referitor la consolidarea și restaurarea Muzeului Național George Enescu – Palatul Cantacuzino, s-a luat decizia de a nu prelungi contractul cu această firmă, s-a blocat garanția de bună execuție constituită până în prezent în cadrul contractului, în valoare de 929.025 lei în contul deschis la dispoziția Autorității Contractante”, a transmis instituția condusă de Raluca Turcan.
Ministerul Culturii s-a înscris la masa credală pentru recuperarea creanţelor și „după estimarea contabilă şi judiciară a prejudiciului vom acţiona în instanţă executantul”, a precizat instituția. În plus, Ministerul a anunțat că va emite certificat constatator negativ pentru executant, „astfel încât acesta să nu mai poată participa la proceduri de achiziție ulterioare”.
Până acum, firma SC Eldiclau SRL a încasat 8,4 milioane de lei, adică 1,69 milioane de euro, la care se adaugă TVA, „reprezentând 25% din valoarea contractului de execuție lucrări, inclusiv actualizările aplicate conform legii”.
Ministerul condus de Raluca Turcan va organiza o nouă licitație pentru finalizarea lucrărilor la Palatul Cantacuzino, care sunt blocate de luni de zile, timp în care muzeul a rămas închis și cu schelele pe el. Până la reluarea lucrărilor, muzeul Enescu va fi pus în siguranță pentru a nu se degrada și mai mult.
Muzeul Enescu, vechime de peste 120 de ani
Palatul din Calea Victoriei a fost construit între 1901 și 1902 după planurile arhitectului Ion D. Berindey pentru Gheorghe Cantacuzino, fost președinte al Consiliului de Miniștri. După moartea lui, clădirea a revenit fiului său, Mihai, care a lăsat-o prin testament soției sale Maruca, recăsătorită în 1937 cu George Enescu. Maruca a lăsat statului român prin testament clădirea, cu condiția ca aici să existe muzeul dedicat lui George Enescu, pentru care ea a donat și majoritatea obiectelor expuse.
Palatul Cantacuzino a deținut un rol semnificativ în istoria României. Pe 10 august 1913, aici a fost semnat Tratatul de Pace de la București, punându-se capăt celui de-al doilea Război Balcanic. Prin acest tratat, s-a hotărât ca România să preia controlul asupra Cadrilaterului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
1Gin • 16.01.2024, 10:07
Deci acel palat a fost construit într-un singur an acum mai bine de 100 de ani, iar acum s-au restaurat 25% în 3 ani.
bituca • 16.01.2024, 05:36
Asa se lucreaza la noi. Acum o sa vrea bani in plus ca au crescut preturile .