„Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată. Există peste tot în lume. Întrebarea este cum au acces oamenii la pensionare anticipată. O să lansăm în curând o campanie prin care inspectoratele teritoriale de muncă să facă o verificare temeinică la angajatorii economici care, din diferite motive, fac solicitări să intre în condiții de muncă speciale sau deosebite, ceea ce duce la accesarea unor grupe de muncă și implicit pensionarea anticipată”,
a afirmat ministrul muncii la Antena 3.
Potrivit ministrului muncii, în UE se vorbește despre creștere vârstei de pensionare.
„Uitându-ne comparativ pe sistemele de pensii din UE, putem spune că 14 țări au în stabilirea pensiilor atât mijloace de penalizare pentru vârsta de pensionare sau calcularea pensiei, dar și mijloace stimulative de menținere în viața activă. Avem vreo două sau trei țări care au doar mijloace stimulative și două țări, România și Grecia, care au doar sancționări în privința pensionării anticipate”, spune Raluca Turcan.
„Cred că este momentul ca în România să ajungem pe de o parte să stimulăm menținerea în viața activă a oamenilor, acest calendar de egalizare a vârstei de pensionare între bărbați și femei, 63, 65 de ani care deja îl avem deja asumat în legislația în vigoare și în același timp să încercăm să mai facem un pic de curățenie în privința pensionărilor anticipate”, a mai spus ministrul muncii.
Miercuri, 26 mai, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, o contrazicea pe Raluca Turcan, ministrul muncii, precizând că s-a discutat despre majorarea vârstei de pensionare în următorii ani. Anterior, Raluca Turcan susţinea că nu s-a discutat creșterea vârstei de pensionare.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!