Întrebată când va fi prezentată noua lege a pensiilor în Parlament, Raluca Turcan a răspuns că speră ca legea să fie gata în 2022.

„Legea Pensiilor, cu recalcularea pensiilor, va fi gata, eu sper, la finalul anului 2022. Așa ne-am asumat în PNRR”, a spus ministrul.

Îmi doresc foarte tare să ajungem și noi, în România, ca și în alte țări, când ai o Lege a pensiilor, să nu se mai modifice vreo 50 de ani. Noi dorim să o prezentăm undeva la finalul celui de-al doilea trimestru (n.red. – al anului 2022), să o adoptăm în Guvern și apoi să fie transmisă Parlamentului.

Raluca Turcan, ministrul Muncii:

Ministrul Muncii a menționat că actuala lege prevede un plan treptat de egalizare a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani.

„Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030”, a spus Turcan, apoi a precizat că se merge spre „egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani”.

Acum (n.red – vârsta de pensionare a femeilor) este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală.

Raluca Turcan, ministrul Muncii:

„Doar România și Polonia sunt țările în care vârsta de pensionare nu este aceeași pentru femei și pentru bărbați”, a mai afirmat Turcan.

„Stagiul de cotizare este important să rămână de minimum 15 ani”

Demnitarul a subliniat că stagiul de cotizare va rămâne de cel puțin 15 ani, argumentând că cei care primesc pensia minimă socială trebuie să cotizeze această perioadă de timp.

„Stagiul minim de cotizare este important să rămână 15 ani, minimum, pentru că în România avem 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei care, pentru a o accesa, au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Așadar, rămâne stagiul minim de cotizare”, a precizat Raluca Turcan.

Conform ministrului, pensiile urmează a fi recalculate în funcție de indicele de corecție.

„Pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă care va include și indicele de corecție. Acest indice de corecție se va regăsi într-o nouă formulă de recalculare a pensiilor, este un indicator scos din burtă de PSD pentru a echilibra sistemul de pensii”, a afirmat Turcan.

Apoi a continuat: „Formula de calcul va aduce o predictibilitate în privința calculării pensiilor pe termen lung, astfel încât orice majorare de pensie să fie scoasă din pixul politicienilor. Ani la rând, milioane de pensionari au fost amăgiți cu creșteri spectaculoase de pensii, cele mai multe nesustenabile”.

„Creăm oportunitatea continuării prelungirii vieții active”

Cu referire la creșterea voluntară a vârstei de pensionare, Turcan a afirmat că oamenii vor putea alege dacă se pensionează la 65 de ani sau vor continua să lucreze.

„Vârsta de pensionare rămâne aceeași, însă creăm oportunitatea continuării prelungirii vieții active”, a precizat ministrul.

Și a explicat: „Adică, dacă ai 65 de ani și vrei să mai lucrezi până la 70 de ani, printr-o simplă solicitare, în loc să intri în pensie, poți să continui viața activă. Aceasta este o creștere voluntară a perioadei profesionale”.

Foto: Inquam Photos/ Alexandra Pandrea

Urmărește-ne pe Google News