După ce Lucian Romaşcanu, fost ministru PSD al Culturii, a spus că pentru expoziţia din Olanda, de unde au fost furate pese din Tezaurul României, nu a existat o HG și că practic comorile au fost scoase din țară fără respectarea legii, motiv pentru care Raluca Turcan trebuie să dea explicaţii, Turcan a venit cu noi precizări, în afara celor făcute zilele trecute pentru Libertatea.
„Contractul dintre Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents este foarte clar din acest punct de vedere, și el reglementează precis obligațiile juridice legate de asigurarea securității exponatelor. Noile reglementări, introduse chiar la propunerea mea, în 2023, se referă la necesitatea unei hotărâri de guvern dacă sunt implicate MAI MULTE autorități și instituții. Acest paragraf a fost introdus pentru a reglementa implicarea unor instituții militare, de exemplu, în transportul exponatelor, cum a fost cazul expoziției de la Roma”, a transmis Raluca Turcan, actualmente vicepreședintă a Camerei Deputaților.
„Singura instituție implicată în proiectul realizat cu Muzeul din Drents este MNIR aflat în subordinea Ministerului Culturii”, a adăugat președinta PNL Sibiu.
Referitor la faptul că premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că este adevărat că nu a existat această Hotărâre de Guvern, Turcan a criticat faptul că lui Romașcanu i s-a adăugat Ciolacu, ambii fiind prieteni, originari din Buzău.
Turcan a mai spus că acest scandal politizat dăunează coaliției de guvernare: „Este profund dăunător și imoral ca un partener, cu premier în funcție, să instrumenteze un linșaj la adresa unui fost ministru PNL”.
Exponatele au fost duse la Muzeul Drents în luna iulie 2024 în baza unui proiect inițiat de Muzeul Național de Istorie. La acel moment, politiciana PNL conducea Ministerul Culturii.
S-au furat coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice de aur, în trei minute. Un prim suspect, filmat de o cameră
O explozie a avut loc la Muzeul Drents din Assen, Olanda, unde se afla și tezaurul dacic românesc, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 24/25 ianuarie, și au fost furate patru piese din expoziție: 3 brățări dacice și Coiful dacic de la Coțofenești. Muzeul nu era păzit de nimeni. Totul s-a petrecut în trei minute, spun autoritățile olandeze.
Poliția locală a difuzat pe 25 ianuarie primele imagini video de la jaful din Muzeul Drents. Secvențele de pe o cameră de supraveghere au arătat că cel puțin trei persoane deschid o ușă, apoi are loc explozia.
Potrivit De Telegraaf, poliția are indicii și face progrese în ancheta privind spectaculosul furt al obiectelor de aur din Muzeul Drents. Indiciile se referă la mașinile de evadare și la investigațiile din muzeu asupra persoanelor suspecte. De asemenea, nu este exclusă varianta ca printre implicați să fie și români.
Cel puțin trei persoane ar fi fost implicate în jaf, dar este posibil ca acestea să fi fost ajutate de un complice.
Un prim suspect a fost filmat de o cameră de supraveghere, potrivit imaginilor difuzate de Libertatea.
Renumitul clan Remmo din Germania, o familie de origine libanezo-kurdă, care a mai dat spargeri răsunătoare la muzee în ultimii ani, ar putea fi implicată în furtul comorilor dacice de aur din Olanda.
vasile_69 • 28.01.2025, 07:19
Ciolacule esti "mare premier" , la fiecare respiratie dai cu bata in balta !!!