• La aproape un an după ce și-a pierdut piciorul, bărbatul așteaptă ca justiția să-și spună cuvântul, dar dosarul penal pentru neglijență în serviciu și vătămare corporală este în cercetare pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina.
  • În plângerea către autorități, Stelu Stoica îi acuză pe medicii de la secția de infecțioase a spitalului din Slatina că nu l-au tratat corespunzător. 5 zile mai târziu, acesta era internat de urgență la Spitalul Universitar din București.
  • Expertiza medico-legală, finalizată în urmă cu câteva luni, indică o culpă medicală. „A spus că e malpraxis”, susține Stelu Stoica.
  • Un alt medic consultat de ziar explică faptul că lucrurile puteau sta diferit, dacă bărbatul primea un tratament preventiv corespunzător.

Stelu Stoica privește în tăcere spre proteza de plastic sprijinită de un perete al camerei. „Nu e bună de nimic. I-a făcut răni. Nici nu pot să vă zic. Îi e frică să și-o pună, că stă apoi 2-3 zile cu răni la pat”, spune soția lui, Narcisa, care e asistent medical în privat.

Stelu Stoica, 51 de ani, și-a pierdut piciorul după ce s-a îmbolnăvit de Covid

Bărbatul dă din cap aprobator. La 51 de ani e prizonierul unui apartament din Slatina. Întins pe o pătură cu stele căzătoare, singura sa dorință este să poată să meargă singur din nou. Nu-și permite să scoată din buzunar 30.000 de lei, cât i-a spus un medic că l-ar costa o proteză care să nu-l lase cu răni adânci după fiecare purtare.

„E bine că am rămas cu genunchiul, că dădeam și mai mulți bani dacă nu-l aveam. Nu aveam idee cât costă o proteză, nimeni nu cred că are până nu ajunge în situația asta”, completează Stoica.

Povestea sa începe ca a multor altora care și-au pierdut un membru în urma unei infecții cu COVID. Dar știe că lucrurile nu trebuiau neapărat să se termine așa.

Externat din spital fără nicio recomandare

Era luni, 6 iulie 2020, când șeful de tură din fabrica de țevi i-a spus „Nea Stelică, mergi acasă și du-te și dumneata la spital. Să nu cumva să ai ceva”. Bărbatul se simțea moleșit de mai multe zile, așa că a ascultat de sfatul colegului și s-a prezentat în aceeași zi la Urgențe, unde i s-a luat probă pentru testarea PCR.

Când rezultatul a ieșit pozitiv, Stelu Stoica a fost internat într-un salon al secției de boli infecțioase de la spitalul din Slatina. A stat acolo 11 zile, timp în care a primit trei medicamente din schema pentru COVID. Și, pentru 8 zile, i-a fost administrat și un anticoagulant preventiv – Fraxiparine.

În ultimele 4 zile de spitalizare spune că a trebuit să suporte dureri groaznice, pentru care a primit doar două fiole de Algocalmin. 

„Duminică, 12 iulie, m-a luat durerea de picior drept. Mi s-a înnegrit, mi s-a învinețit, mi s-a răcit. Eram în pantaloni scurți și piciorul îl țineam învelit cu cearșaful, că era rece”, povestește Stelu, care în zilele următoare le-a spus în repetate rânduri asistentelor și medicilor că-l doare piciorul drept.

Dar, dincolo de faptul că informația a fost notată în fișa de observație a pacientului, nimeni nu l-a consultat, susține el. La externare, medicul infecționist s-a uitat în treacăt la piciorul vânăt, fără să-l atingă.

Fișa medicală de la externare cu analizele lui Stelu Stoica. La „Recomandări”, medicii nu au trecut nimic

Pe 16 iulie, a ieșit pe poarta spitalului cu un bilet de externare în mână care nu conținea nicio recomandare de investigații suplimentare sau tratament. Asta chiar dacă târa după el un picior din ce în ce mai vinețiu și rece. „M-au adus acasă cu ambulanța. Am sărit într-un picior din ea, nimeni nu m-a ajutat”, completează bărbatul.

„Medicii nu au făcut nici măcar lucrurile elementare”

Odată ce a plecat din spital, era deja prea târziu pentru pacient, e de părere un alt medic, contactat de Libertatea, care a văzut o parte din documentele medicale ale lui Stelu Stoica.

Fotografii făcute în spital cu piciorul bolnav al lui Stelu Stoica

„Dacă un medic se uita la picior, ar fi văzut că era mai rece, mai palid, ar fi putut să-l palpeze. Și, dacă ajungea acolo un medic de specialitate, cel mai probabil patologia trombotică putea să fie depistată și să înceapă un tratament intensiv cu fraxiparine sau chiar cu heparină. Piciorul trebuia masat. Trebuia instituit un tratament agresiv imediat ce pacientul se plângea de durere”, a declarat medicul sub protecția anonimatului.

Nici cu tratament, lucrurile nu erau sigure.

Medicina înseamnă să dai o șansă. Dacă nu depui niciun efort, te îndrepți sigur spre un rezultat negativ. În acest caz, medicii nu au făcut nici măcar lucrurile elementare cu privire la investigare, diagnosticare și tratament.

Medic:

L-a tratat soția acasă, în lipsa unei rețete de la medicii din spitalul din Slatina

Bărbatul s-a externat înainte de weekend și „a trebuit să stau acasă, că nu știam pe nimeni, nu aveam nicio relație. Cine să te bage atunci în seamă, când eram proaspăt externat de pe secția COVID”, spune Stelu.

L-a luat în primire soția asistentă medicală, care a început să caute cu disperare ajutor. „Eu sunt o simplă asistentă, nu sunt doctor. Iar asistenta execută ce spune doctorul. Am întrebat un medic ortoped la care-mi făcusem practica. Mi-a spus că nu-i place și că trebuie să merg mai departe. Dar până ajungem mai departe, să-i fac niște fiole de Fraxiparine. M-am dus să-i iau tocmai de la Craiova”, povestește Narcisa, care timp de 3 zile l-a injectat cu anticoagulant pe bărbat, fără să știe că era deja prea târziu.

Bărbatul are nevoie de o proteză care costă 30.000 de lei

„Apoi am întrebat dacă se putea face ceva. Mi s-a spus că da, în 24-48 de ore putea să fie salvat piciorul, dacă îl vedea un medic de specialitate și îi dădea tratament”, completează femeia. Dar nu știa lucrurile astea în zilele de după externare.

Și-au dat seama amândoi cât de gravă este situația abia când Stelu i-a trimis o poză cu piciorul fratelui său. Speriat, acesta a început să dea telefoane și a reușit să-l interneze pe 21 iulie la Spitalul Universitar din București.

Acolo, medicii i-au diagnosticat pentru prima dată ischemia acută la piciorul drept, prin care sângele nu mai circula corespunzător de zile întregi. Au încercat să-l trateze cu anticoagulante puternice și chiar au intervenit chirurgical cu o sondă pentru a încerca să deblocheze vasele de sânge. Dar, într-un final, au luat decizia să amputeze sub genunchi ca să-i salveze viața lui Stelu Stoica.

„Eu am intrat în stare de șoc când m-au sunat medicii să-mi spună. Vă dați seama, cum să rămână un bărbat sănătos fără picior la 50 de ani. Nu a avut niciodată probleme cu inima ori ficatul, cu nimic. Medicii au încercat să mă convingă: doamnă, moare dacă nu. Și mi-au explicat motivele și a trebuit să fiu de acord”, completează cu vocea subțire soția Narcisa.

„Noi nu vrem să facem rău nimănui”

S-au întors acasă la Slatina. După 32 de ani de muncă continuă, Stelu s-a trezit deodată că nu se mai poate ridica din pat nici măcar să meargă la toaletă. Lângă el se simțea la fel de pierdută și Narcisa.

Același frate i-a sunat și i-a convins că nu pot să lase lucrurile să treacă așa. Și le-a căutat un avocat. A urmat o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, precum și una la Colegiul Medicilor.  

„Noi nu vrem să facem rău nimănui. Ceea ce vrem noi să facem e o alarmă. Să nu mai pățească și alții ca noi”, spune Narcisa.

În plângere, bărbatul îi acuză pe medicii infecționiști de neglijență în serviciu și vătămare corporală. Cere însă și anchetarea conducerii fabricii în care lucra pentru zădărnicirea combaterii bolilor, întrucât în momentul în care s-a îmbolnăvit existau deja mai mulți angajați cu COVID.

„Mă frustrează că știu că exista o șansă”

Stelu Stoica a aflat ulterior că a primit o doză insuficientă de anticoagulante administrate preventiv oricărui pacient internat cu COVID. Practic a primit o medicamentație adaptată unui pacient de 70 de kilograme, așa cum s-a notat eronat în fișa bărbatului, care spune că „nu am avut sub 115-120 de kile de când m-am eliberat din armată, adică de acum 31 de ani”.

Același lucru e sesizat și de medicul consultat de Libertatea.

„Practic, doza de Fraxiparine pe care a primit-o era insuficientă pentru prevenirea trombofiliei. Ar fi trebuit să primească dublu. Există un ordin al Ministerului Sănătății din martie 2020, în care se menționează că pentru pacienții cu COVID trebuie să se facă profilaxie cu anticoagulante cu doză de cel puțin 5.700 de unități/zi și pentru minimum 10 zile, atunci când greutatea corporală este mai mare de 70 de kilograme, urmând ca la externare să continue terapia. Lui i s-a dat doza de 4.000 de unități pentru doar 8 zile. Iar la externare nu i s-a recomandat absolut nimic”, a spus doctorul.

Spitalul de Urgență din Slatina

Asta deși bărbatul prezenta un risc crescut de a dezvolta trombofilie, așa cum atrage atenția și medicul, fiind vorba de un pacient supraponderal, cu o formă de diabet incipientă și COVID.

Asta înseamnă că profilaxia (tratamentul preventiv, n.r.) trebuia făcută la doze corecte și pe o perioadă care să acopere riscul de apariție. Deci, au greșit.

Medic:

În opinia sa, odată ce un pacient care stă la pat de câteva zile se plânge de dureri de picior, e clar că medicii trebuie să se gândească la un cheag de sânge.

Însă Stelu acuză că, odată ce au debutat durerile de picior, nu a venit nimeni să-l consulte, deși urla de durere și s-a plâns în repetate rânduri către asistentele și medicii de pe secția de infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Slatina.

Dosarul penal e la început

„Ultimele luni au fost grele. Și îmi este din ce în ce mai greu să gestionez psihic. Sunt prizonierul patului”, spune cu durere Stelu Stoica.

Expertiza medico-legală a fost finalizată în urmă cu câteva luni, iar legistul i-a dat dreptate, susține Stelu. „A spus că e malpraxis.” Bărbatul nu are însă speranțe că lucrurile se vor termina curând.

Și avocata sa crede, de asemenea, că „dosarul penal e în stare incipientă”.

Libertatea a încercat să obțină și o reacție de la Spitalul Județean de Urgență Slatina cu privire la acuzațiile aduse împotriva medicilor infecționiști. O vom publica atunci când aceasta va deveni disponibilă.

Într-un dosar în care alți doi medici de la Spitalul Județean de Urgență Slatina au fost condamnați pentru ucidere din culpă, după moartea unui copil, întregul proces juridic, de la plângerea părinților și până la condamnarea definitivă, a durat 8 ani. Ambii au fost condamnați la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în aprilie 2018. Și au fost eliberați un an mai târziu, în mai și, respectiv, martie 2019, potrivit publicației Olt TV.

 
 

Urmărește-ne pe Google News