În 2016, în comuna Ciurea, județul Iași, unde în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial era trasată linia frontului, sătenii au descoperit, în pădure, rămășițele umane ce păreau a fi ale unor soldați, alături de mai multe echipamente medicale și muniție neexplodată. A fost sesizat Parchetul Militar din Iași, care a creat un grup operativ ce a găsit la fața locului îngropate mai multe astfel de obiective, la cel mult jumătate de metru sub pământ.
Procurorii au căutat în arhive, au audiat martori care erau în viață în anii 40 sau care au discutat cu alți martori oculari și au descoperit că în primăvara-vara anului 1944 au avut loc mai multe operațiuni militare în zona comunei Ciurea.
Cum a fost identificat soldatul
Pe soldatul Panfilie Botezan l-au identificat după plăcuțele de identificare militară, de fabricație germană, care avea inscripția „MATR 129 CTG 1944” și „REG 108 YM”. Procurorii au descoperit că astfel de plăcuțe au fost emise în dotarea Armatei Române și l-au identifica pe soldatul Panfilie: născut pe 1 februarie 1922 în comuna Sânbenedic din județul Albă, recrutat în 2 aprilie 1943 și dat dispărut în 1944.
„Soldatul Botezan Pamfilie a fost mobilizat la 20 septembrie 1943 la Batalionul 8 Vânători de Munte al Regimentului 108. Acesta a plecat în misiune în zona de operații a batalionului la 24 aprilie 1944, iar la 27 august 1944 a fost declarat căzut în luptele de la Iași la data de 23 august 1944. La finalizarea cercetărilor în cauză s-a dispus o soluție de clasare stabilindu-se că decesul a survenit în timpul operațiunilor militare, în care s-a folosit artileria”, au precizat procurorii militari.
Astfel, pe 14 iunie 2021, un delegat al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași a predat rămășițele pământești ale militarului familiei, fiind și îngropat în cimitirul Fărău, județul Alba.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro