„Toată atenţia din ultimele zile pare să se îndrepte exclusiv pe domnul Bulai, în condiţiile în care există acuzaţii grave şi în ceea ce îl priveşte pe domnul Pieleanu. Eu mă întreb de ce nu se extinde în acest moment ancheta. Îmi doresc să aud mesajul Parchetului care încurajează victimele să trimită sesizări şi să semnaleze, aşa cum s-a întâmplat specific pentru cazul domnului Bulai, şi în cazul domnului Pieleanu, sau în alte situaţii specifice dacă ele există. Vorbim despre o cercetare penală asupra faptei, care poate viza mai multe persoane”, a declarat Ramona Strugariu.
REPER cere modificarea urgentă a Codului cadru de etică şi deontologie universitară, unde Guvernul Ciolacu a blocat posibilitatea sesizărilor anonime printr-o Hotărâre de guvern recentă. Astfel de sesizări sunt esenţiale pentru a încuraja victimele să rupă tăcerea.
„REPER a modificat Codul Penal, iar astăzi hărţuirea sexuală în şcoli şi universităţi este forma agravată pentru care nu este nevoie de plângere prealabilă, cercetarea se poate efectua din oficiu iar pedeapsa este mai mare. Avem instrumente legislative pentru a acţiona, dacă ştim ce se întâmplă. Victimele trebuie să aibă curajul de a spune ce se întâmplă iar pentru asta trebuie să îşi găsească în instituţia respectivă un partener şi să se simtă în siguranţă. Să aibă încredere că funcţionează aceste comisii de etică şi mecanisme interne sigure de raportare, pentru că altfel nu vom şti niciodată. Şi astăzi ştim datorită unor jurnalişti care şi-au făcut datoria”, a adăugat Ramona Strugariu.
Totodată, REPER solicită Ministerului Educaţiei să elaboreze un set clar de reguli care vizează etica profesională şi prevenirea abuzurilor atât pentru universităţi cât şi pentru mediul preuniversitar, cu sisteme de raportare prin canale sigure, auditarea periodică a acestor sisteme şi formare obligatorie pentru personal în ceea ce priveşte orice formă de hărţuire, precum şi programe de protecţie şi asistenţă psihologică pentru depăşirea traumelor provocate de abuzuri.
„Reacţia Ministerului Educaţiei a venit foarte târziu, impardonabil de târziu, probabil că au vrut să analizeze ce şi cum se întâmplă, dar e foarte puţin de analizat în momentul în care ai o investigaţie jurnalistică atât de bine documentată şi în momentul în care sunt toate aceste mărturii publice. Nu este de iertat amânarea nici măcar o secundă a unei reglementări din partea ministerului care să permită sesizări anonime şi un spaţiu sigur pentru studentele şi studenţii care vor să reclame astfel de abuzuri. Este nevoie de astfel de reglementări şi în mediul preuniversitar, unde se întâmplă, de asemenea, abuzuri”, a afirmat copreşedinta REPER.