Iată prima și cea de-a cincea strofă a rugăciunii postate de Ramzan Kadîrov pe Telegram.

O, Doamne iartă-mă… Mă închin înaintea Ta în rugăciune,
Pentru ca cuvintele sincere să ajungă la Tine cu căldură…
Regele meu care nu doarme niciodată! Cât sânge nevinovat a fost vărsat…
Și blestemul Iblis și-a construit fortăreața pe pământ…

O, Atotputernicul, iartă-mă! Din nou și din nou, repet…
Și ștergându-mi genunchii până la ultimul sânge,
Nu mă voi sătura să mă rog pentru slava Țării mele iubite
Poporul meu cecen a trăit în unitate și iubire frățească…

Gest surprinzător al liderului de la Kremlin

În luna august, Putin a sărutat un Coran aurit, cartea sfântă a islamului, în Moscheea Albă de la Shali, în timpul unei vizite în Cecenia, o republică rusă majoritar musulmană. Un gest surprinzător care a stârniit un val de reacții.

Religia creştină ortodoxă este majoritară în Rusia, însă nu este o religie de stat, ci una dintre religiile practicate în această ţară uriaşă.

Aproximativ 25 de milioane de musulmani trăiesc în Rusia, în principal sunniţi, reprezentând 15% din populaţia rusă şi aproximativ 96% în Cecenia.

Vladimit Putin „navighează” de mulţi ani printre identităţile ortodoxă şi musulmană, într-un efort dificil de conciliere în Cecenia, unde două războaie sângeroase au avut loc în anii 1990 şi 2000 între forţe federale ruse şi o rebeliune separatistă care s-a islamizat treptat.

În timpul acestei vizitei din august 2024 la Groznîi, capitala Ceceniei, el a primit cadou de la demnitari locali un Coran prins în aur. Într-un gest de respect, el s-a înclinat şi a sărutat Coranul, pe care l-a ţinut aproape, un gest care a atras multă atenţie şi a provocat controverse.

Putin a efectuat pe 24 august prima sa vizită în Cecenia din ultimii 13 ani, o vizită cu semnificaţie simbolică, în contextul invaziei ucrainene în Kursk.

Urmărește-ne pe Google News