Din 2017, Lapin a comandat Districtul Militar Central (TsVO) al Federației Ruse. Până la sfârșitul lunii octombrie 2022, el a fost la comanda grupului de trupe Centru, care a capturat regiunea Lugansk din Ucraina.

În noiembrie, generalul Alexander Linkov a fost numit comandant interimar al Districtului Militar Central, înlocuindu-l pe Lapin, scrie Meduza.

„Formațiile și unitățile militare ale grupului de forțe Centrul, sub comanda generalului-colonel Lapin A.P., după ce au spart apărarea bine pregătită a trupelor ucrainene, au învins inamicul advers și, dezvoltând ofensiva, au blocat orașul Lisiceansk, din sud”, a fost comunicatul din iunie al Ministerului rus al Apărării, despre acțiunile trupelor comandate de Lapin.

Dar în octombrie, generalul a fost aspru criticat de șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, care l-a numit „o mediocritate”. L-a acuzat de criza din direcția Liman. Potrivit lui Kadîrov, el l-a avertizat pe Valeri Gerasimov, șeful Statului-Major General, despre pericol, dar Gerasimov „l-a asigurat că nu are îndoieli cu privire la talentul de conducere al lui Lapin”.

„O săptămână mai târziu, Lapin își mută sediul la Starobilsk, la o sută de kilometri de subalternii săi, în timp ce el însuși stă în Lugansk. Cum poți gestiona rapid unitățile, fiind la 150 km distanță de ele? Din cauza lipsei de logistică militară elementară, astăzi am părăsit mai multe așezări și o suprafață mare de teritoriu”, a scris Kadîrov la 1 octombrie pe Telegram și a spus că Lapin a fost „acoperit de sus de liderii din Statul-Major.”

La 27 octombrie, Kadîrov l-a criticat din nou pe Lapin și a spus că generalul este de vină pentru succesele Forțelor Armate ale Ucrainei în zona așezărilor Ternii, Torskoe și Iampolovka. „În ultimele zile, am încercat să stabilesc contactul cu el prin comandanții forțelor mele speciale. Dar băieții mei nu îl găsesc. Comandantul nu ar trebui să fie în locul lui și în legătură cu colegii săi?”, a spus șeful Ceceniei.

Urmărește-ne pe Google News