Wickremesinghe, de șase ori fost prim-ministru și aliat-cheie al fostului președinte Gotabaya Rajapaksa, a câștigat un scrutin parlamentar după ce predecesorul său a fugit din țară pe fondul escaladării protestelor față de criza economică și alimentară gravă.

Adresându-se parlamentului la scurt timp după rezultat, Wickremesinghe a spus că, deși țara a fost „împărțită pe liniile de partid”, „a venit momentul să lucrăm împreună”.

La începutul acestei luni, protestatarii au incendiat reședința privată a lui Wickremesinghe și au invadat palatul prezidențial într-o încercare disperată de a răsturna guvernul și de a pune capăt haosului care a cuprins Sri Lanka încă din martie.

Protestatarii păreau să fi obținut o victorie atunci când Rajapaksa a fugit și Wickremesinghe, prim-ministru la acea vreme, a promis că va demisiona pentru a face loc unui guvern de uniune.

Dar numirea lui Wickremesinghe de miercuri amenință să iînflameze situația din nou, deoarece mulți protestatari îl văd ca fiind indisolubil legat de regimul Rajapaksa.

Chiar și unii membri ai partidului politic Podujana Peramuna, aflat la guvernare, au spus că nu sunt de acord ca acesta să preia postul de conducere.

În timpul votului din Parlament, un mic grup de protestatari s-a adunat pe treptele Secretariatului Prezidențial, biroul președintelui, pentru a demonstra împotriva nominalizării lui Wickremesinghe. Unii au scandat „Ranil, du-te acasă”, furioși de rezultatul votului. Mulți protestatari insistă că doar o revizuire completă a guvernului le va satisface cererile.

La votul de miercuri, fostul jurnalist Dullas Alahapperuma s-a plasat pe locul doi, cu 82 de voturi, în timp ce un al treilea candidat, Anura Kumara Dissanayake, a primit trei voturi.

Viața cotidiană pentru majoritatea locuitorilor din Sri Lanka rămâne dificilă. Străzile din capitala comercială Colombo sunt în mare parte goale, oamenii stând la coadă în fața benzinăriilor ore întregi, sperând cu disperare să cumpere combustibil.

Multe afaceri sunt închise, iar rafturile supermarketurilor sunt din ce în ce mai goale.

Toți ochii sunt acum ațintiți asupra lui Wickremesinghe și asupra discuțiilor cu Fondul Monetar Internațional, în timp ce acesta încearcă să treacă prin cea mai gravă criză economică pe care a cunoscut-o țara în ultimele șapte decenii și să țină protestele sub control.

 
 

Urmărește-ne pe Google News