Toată nebunia s-a declanșat în momentul în care petrecăreții au început să observe că fumul gros – venit parcă de nicăieri -, inundă rapid una dintre halele în care se bea și se dansa. Cu gândul la nenorocirea din Colectiv, tinerii au făcut orice pentru a se salva din calea flăcărilor ucigașe: s-au călcat în picioare și chiar au sărit de la înălțimea teraselor clubului.
Unii au aterizat în apele reci ca gheața ale Lacului Tei, alții pe pământul acoperit de zăpadă, cu picioarele lovite. Într-un efort supraomenesc, cele câteva sute de clienți au reușit să iasă din halele care până la urmă s-au prăbușit sub mușcătura limbilor de foc.
Regrupați în exterior, cei mai mulți dintre ei răniți, degerați și extrem de panicați, au fost preluați de salvatori – pompieri, jandarmi, polițiști și medici -, și duși la trei spitale din Capitală: Floreasca, Pantelimon și Elias. În total 44 de persoane rănite, dintre care șase ceva mai grav.
”Pirații” negociau în stradă cu răniții și cu oamenii panicați pentru o cursă de câteva sute de lei
În acele clipe nebune, ca la un semn, și-au făcut apariția pe aleile din apropierea clubului mai muți taximetriști. Dar nu ca să-i ajute pe bieții oameni așa cum ar fi fost normal, nu ca să facă o cursă doar din omenie, ci pentru a-i jecmăni pe răniți! Martorii care au asistați înmărmuriți la acele scene halucinante vorbesc despre ”negocieri” care întreg orice imaginație.
”Am ieșit în stradă când am auzit zgomotele de la sirene și țipetele tinerilor. Unii erau uzi până la piele, alții erau răniți. Toți erau speriați. Umblau bezmetici dintr-o parte-ntr-alta. Nu aveam cu ce să-i ajut… Atunci au apărut niște taximetriști care le cereau pentru o cursă câte 200-300 de lei și chiar patru sute de lei! Nu-mi venea să cred ce văd și ce aud! Taximetriștii le ziceau să se strângă mai mulți la o mașină ca să poată să plătescă”, ne-a povestit unul dintre cei care locuiesc în apropierea clubului mistuit de flăcări.
Focul a mistuit din temelii clubul Bamboo, iar ancheta e la Parchet și la Poliție unde au loc zeci de audieri
Ieri, zeci de pompieri au luptat cu flăcările până spre seară, când au fost stinse ultimele focare care au coborât, o dată cu prăbușirea clădirii arse, până la subsolul clubului. Ancheta incendiului – al doilea care lovește clubul din 2005-, a fost preluată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și de polițiștii de la ”Omoruri” care au declanșat deja procedura audierii patronilor clubului, a angajaților, dar și a unora dintre clienți. Totodată sunt verificate și documentele clubului pentru a se vedea dacă funcționa în legalitate.
[libgallery id=”1719402′]
Totodată, forţele de ordine vor asigura, în perioada următoare, paza în zona clubului Bamboo care a ars în totalitate sâmbătă dimineaţă, iar pompierii vor rămâne la faţa locului pentru prevenirea eventualelor incidente, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. Ea a spus că specialiştii au constatat colapsul clădirii şi au recomandat dezfectarea totală a acesteia.
Citește și:
-
Incendiu în clubul Bamboo. Structura de rezistență e compromisă, clădirea va fi dezafectată total
-
Acuzații grave ale tinerilor prinși în incendiul din Bamboo: S-a fumat toată noaptea în club!
- Bamboo nu avea autorizație de funcționare. Clubul a ars din temelii și în 2005
- Audieri în cazul incendiului din Bamboo. Administratorului i s-a făcut rău
- Daniel Vasile, ISU: „Nu există autorizație de securitate la incendiu”
- Imagini de la clubul Bamboo după ce focul a fost stins aproape în totalitate. Nu a mai rămas nimic din el
- Cătălin Botezatu despre incendiul din clubul Bamboo: Este posibil să fi fost o mână criminală
Foto: Adrian Manolache