Andrei Trifu

Printre cei prezenţi în Colectiv în acea noapte care a îndoliat zeci de familii se afla şi Andrei Trifu, din Mangalia. Are 44 de ani şi este scafandru. Înfruntă apele de mai bine de 16 ani, iar ironia a făcut ca pe 30 octombrie să fie nevoit să înfrunte şi focul. A fost în trupele speciale, iar după ce nu s-a mai încadrat s-a făcut civil, tot în cadrul armatei, iar de atunci se scufundă ori de câte ori e nevoie.
Îi place mult muzica “grea” şi este un rocker convins. Până în noaptea tragică se mândrea cu părul său lung, care face parte, practic, din “uniforma” iubitorilor acestui gen muzical. A fost nevoit să renunţe la el pentru că i-a ars asimetric în incendiu. După tragicul eveniment, Andrei spune că oamenii ar trebui să aibă o atitudine mult mai pozitivă.
“Trebuie să lăsăm ura, minciuna, ipocrizia la o parte şi să privim spre un viitor pozitiv. Oamenii trebuie să lase ambiţiile personale şi să gândească la nivel despre comunitate pentru că suntem toţi o familie”.

Mircea Băcanu

Mircea Băcanu, în vârstă de 35 de ani, a fost până în urmă cu trei zile în Terapie Intensivă. Dar nu pentru că ar fi fost foarte grav rănit, spune el, ci pentru că medicii s-au temut ca rănile lui să nu se infecteze. Este din Bucureşti şi munceşte ca operator call-centre. Este foarte optimist, însă nu era deloc aşa înainte de incendiul în care a fost captiv alături de sute de suflete.
“Cred că viaţa mea ajunsese într-un punct mort, iar acum tragedia asta m-a făcut să mă gândesc serios la ce am de făcut. Oamenii sunt, în general, fiecare pentru el… neinteresaţi unii de alţii. Acum însă, când am văzut câte persoane s-au mobilizat şi au ieşit în stradă, mă gândesc că totuşi s-a schimbat ceva. Şi sper ca schimbarea să ţină şi să nu se oprească aici”. Mircea ne-a povestit că a ieşit pe picioarele lui din infern şi a ajuns la spital cu o maşină de poliţie.

Marian Leuştean

Marian Leuştean, în vârstă de 44 de ani, este basist în formaţia heavy metal Monarchy. Muzica e tot ce iubeşte cel mai mult, motiv pentru care se şi afla în noaptea de 30 octombrie la concertul trupei Goodbye to Gravity. Este o persoană extrem de simpatică şi, deşi a trecut prin iadul din Colectiv, şi foarte optimistă. Până să ajungă în spital nu a ştiut prea multe despre medici. Însă după ce a fost rănit în incendiu şi a văzut cum muncesc cadrele medicale, a rămas uimit.
“Oamenii ăştia, fie ei medici, asistente, infirmiere şi chiar femei de serviciu, sunt devotaţi. Au stat zile şi nopţi la rând pe holurile spitalului numai pentru a ne îngriji pe noi şi au dat tot ce au avut ei mai bun. Iar pentru asta le mulţumim”, spune Marian. După încercarea la care a fost supus, bucureşteanul declară că moartea e foarte urâtă.
“După ce a ars tavanul s-a făcut beznă în Colectiv. Atunci toată lumea a început să urle, iar când s-au deschis uşile, un răgnet de animal rănit ne-a asurzit. Era focul care a ieşit înaintea noastră… După această întâmplare am realizat că viaţa e ca un fir de nisip… trebuie să încercăm să ne bucurăm de fiecare moment. Pentru victimele din Colectiv vom organiza în fiecare an un concert memorial”, a subliniat el.

Andrei Bud

Andrei Bud , un tânăr olimpic la matematică, în vârstă de 20 de ani, spune că nu regretă că a trecut prin această experienţă, pentru că ştie că de acum va fi mult mai puternic. Acesta a ajuns oarecum întâmplător la concertul din Colectiv, unde l-a chemat un amic tocmai pentru că era intrarea gratuită. Iniţial, Andrei, ca şi mulţi alţi participanţi la eveniment, a crezut că focul face parte din program şi i s-a părut foarte “mişto”.
“Când a izbucnit incendiul şi am văzut cum arde stâlpul, am zis: Mamă ce tare, acesta este un incendiu din acelea mari, se va da la TV”, mărturiseşte micul geniu. Când şi-a dat seama, de fapt, că focul nu face parte din spectacol, a alergat spre ieşire şi s-a salvat. Din cauza arsurilor suferite la mâini, pentru o vreme nu va mai putea să joace ping-pong, sportul pe care îl practică cu mare plăcere.
FOTOGRAFII: Gabriel Pătruţ

Urmărește-ne pe Google News