Această schemă de escrocherie a ajuns în dezbaterea publică din SUA după ce un elev chinez, Kai Zhuang, a fost dat dispărut de liceul unde învăța săptămâna trecută și ulterior găsit „foarte înfrigurat și speriat” într-un cort din Utah, după ce escroci anonimi l-au convins pe băiatul de 17 ani să se izoleze, potrivit poliției locale.

Odată ce adolescentul a rămas singur în sălbăticie, oficialii au spus că escrocii au trimis o cerere de răscumpărare și o poză, pe care Zhuang și-a făcut-o singur, părinților săi din China înșelându-i că băiatul este răpit. Familia lui Zhuang a plătit în cele din urmă 80.000 de dolari infractorilor.

Familia gazdă a adolescentului nu știa că acesta a dispărut și nu existau semne că ar fi fost luat cu forța din locuința sa, a spus poliția.

Poliția din Riverdale a anunțat că a lucrat cu FBI, Ambasada SUA în China și oficiali chinezi pentru a încerca să-l localizeze, după ce a fost dat dispărut, având indicii că e victima unei răpiri virtuale. Infractorii tind să vizeze studenții străini și să le spună victimelor să se izoleze și să să prefacă ținuți captivi în încercarea de a stoarce familia victimelor pentru răscumpărare, a spus poliția. Victimele se conformează de teama că familia lor va fi rănită, dacă nu fac întocmai precum li se cere.

Ce sunt răpirile virtuale

Experți consultați de BBC au spus că progresele tehnologice au făcut mai ușor pentru infractori să organizeze scheme de răpire virtuală. Deși nu există date clare cu privire la numărul de cazuri, au spus ei, experiența lui Zhuang nu este un eveniment izolat.

„Modul în care este săvârșită în cele mai multe cazuri arată că i se poate întâmpla oricui”, a declarat expertul în securitate cibernetică Joseph Steinberg, care a consiliat companii și guverne. „Infracțiunile au devenit mult mai țintite și mult mai scumpe”.

Steinberg a spus că își face griji cu privire la utilizarea inteligenței artificiale pentru a replica vocile celor despre care infractorii spun că au fost răpiți pentru a constrânge astfel victimele să plătească răscumpărări.

„Tehnologia a ajuns într-un punct în care chiar și părinții care își cunosc foarte bine copiii pot fi păcăliți”, a afirmat el.

Rețelele sociale le permit, de asemenea, făptuitorilor să studieze și să colecteze informații despre victime înainte de a iniția contactul, permițându-le să obțină informații valoroase despre viața unui individ.

Infractorii „pot chiar falsifica numerele de telefon pentru a crea impresia că apelul vine de la tine”, a spus Marie-Helen Maras, directorul Centrului de Studii asupra Infracțiunilor Cibernetice de la Colegiul John Jay. „Ei devin din ce în ce mai buni în a ascunde infracțiunea”.

În ultimul timp, au început să fie cerute sume tot mai mari drept răscumpărare, a declarat Steinberg, care a remarcat că infractorii sunt rar prinși.

În trecut, infractorii vizau persoane mai vulnerabile, cum ar fi imigranții fără acte și nevorbitoare nativ de engleză, pentru a obține sume mici de bani. Dar în cazul lui Zhuang, oficialii au spus că părinții lui au plătit o răscumpărare uriașă.

„Infracțiunile cibernetice sunt cele care se plătesc cel mai bine”, a spus Steinberg. „Poți viza oameni în diferite limbi. O poți face de oriunde”.

Cum previi să cazi victimă

Deși experții au spus că oricine poate cădea victima răpirilor virtuale, ei oferă câteva sfaturi pentru a limita riscurile. În primul rând, ca oamenii să fie conștienți de riscuri și vigilenți la amenințările cu care se confruntă, cât și să fie atent ce informații personale fac publice.

În cazul în care au fost contactați de infractori, Steinberg recomandă ca victimele să încerce să contacteze persoana apropiată pentru a verifica locația acesteia. Familiile pot veni, de asemenea, cu expresii sau cuvinte cheie specifice pe care să le folosească în situații de urgență.

Forțele de ordine și companiile de telecomunicații pot juca un rol în prevenirea infracțiunilor în viitor, de asemenea, aducând îmbunătățiri în autentificarea și urmărirea sursei apelurilor, a mai spus Steinberg.

Deși nu se știe câte persoane au căzut victime unor astfel de practici, experții au spus că acești pași mici ar putea ajuta la menținerea oamenilor în siguranță.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News