„Nu s-a platit nimic pentru eliberare!”
Dupa conferintele de presa tinute de ziaristii rapiti si de seful statului, reprezentantii comunitatii musulmane din Romania s-au intalnit si ei, ieri, cu presa. Astfel, presedintele Ligii Islamice, dr. Fariz Allaqta, a afirmat cu tarie ca autoritatile romane n-au platit nici un ban pentru eliberarea jurnalistilor si ca apelurile inaltilor lideri religiosi islamici au fost „decisive”. Allaqta s-a delimitat de Mohammad Yassim, doctorul trimis la negocieri de catre „celula de criza”, dar si de Omar Hayssam si Mohamad Munaf. Despre ultimii doi, Allaqta s-a rezumat sa declare: „Padure fara uscaciuni nu exista”.
Hayssam scenarist, Munaf regizor
Asa cum a promis, presedintele Traian Basescu a prezentat filmul rapirii jurnalistilor, dar a oferit doar cateva elemente noi. Cert este ca ziaristii ostatici nu au stiut nimic, Omar Hayssam a initiat rapirea, iar Mohammad Munaf a pus planul in practica. Totul a fost dat peste cap pe 1 aprilie, cand ziaristii, mutati la o alta locatie fata de cea initiala, au fost preluati de o alta factiune.
Dupa prezentarea inceputului de criza, seful statului a spus ca Omar Hayssam a fost banuit de implicare in rapire atunci cand, in dimineata zilei de 29 martie, sirianul a fost sunat din Bagdad, convorbire interceptata de serviciile secrete, in care Hayssam era anuntat ca „aventura costa 4 milioane de dolari”. Presedintele a precizat ca l-a primit la Cotroceni pe Hayssam in trei runde, de fiecare data el cerand sa fie lasat sa plece la Bagdad pentru a elibera ostaticii. Refuzat pentru ca avea interdictie de parasire a tarii, Hayssam l-a trimis in Irak pe fratele sau, Mohamad, care e „saltat” de politia irakiana. in timpul interogatoriului isi tradeaza fratele, iar a doua zi se fac primele arestari in dosar pentru demontarea grupului. O zi mai tarziu, rapitorii prezinta o proba de viata in care se cer elemente de recunoastere si dau un ultimatum de 4 zile autoritatilor romane. in acel moment, existau date certe ca Omar Hayssam nu mai controla situatia, dar exista temerea ca lasat in libertate, sirianul ar putea determina o decizie capitala impotriva ziaristilor. Asa ca autoritatile il aresteaza. Apoi a inceput negocierea reala a rapirii, una dura, care la un moment dat invita „celula de criza” sa vizioneze pe internet executia lui Sorin Miscoci. in timp ce politia irakiana continua arestarile din prima factiune, negociatorul rapitorilor solicita un raspuns la variantele de rascumparare: retragerea trupelor, eliberarea prizonierilor irakieni sau predarea a 20 de militari in schimbul ostaticilor. Contactele cu rapitorii se pierd, iar pe fir intra, la solicitarea autoritatilor romane, clericii musulmani. Totul se calmeaza, iar „celula de criza” primeste pe 18 mai o noua proba de viata cu cei trei cetateni romani, dovada care nu se face publica conform intelegerii cu negociatorul rapitorilor. Pe 22 mai, se produce schimbul si eliberarea.
Traian Basescu nu a comentat ce inseamna „se face schimbul”. seful statului a spus ca nu poate dezvalui ce s-a oferit in schimbul ostaticilor deoarece in negocieri nu a fost implicat doar statul roman. „Cine stie ce schimb s-a facut?”, a intrebat ironic presedintele.
Ce amestec a avut Siria?
intrebat daca statul Siria a avut vreo contributie la eliberarea celor patru ostatici, Traian Basescu a refuzat sa comenteze acest aspect. intrebarea era fireasca atata timp cat ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, a fost intr-o vizita fulger in Siria, Omar Hayssam este sirian, iar trimisul special la Bagdad al administratiei prezidentiale, Mohamed Yassin, e tot sirian. Prin cercuri restranse circula zvonul ca „schimbul” de care tot vorbea presedintele se referea la eliberarea unor membri de marca ai partidului BAAS Arab- Socialist.
Basescu i-a suparat pe medici
Traian Basescu i-a avertizat pe medicii care i-au dat certificat de schizofrenic lui Hayssam sustinand ca in urma unui control efectuat in seara in care a fost arestat, sirianul a fost supus unei expertize care arata ca este perfect sanatos. Totodata, Basescu a amenintat ca oricine incearca sa-l ajute pe Omar Hayssam devine complicele acestuia. in replica la avertismentul sefului statului, medicii au pareri diferite. Daca unii spun ca mesajul presedintelui este unul personal si nu profesional, altii considera ca declaratia lui Basescu reprezinta o imixtiune politica. „Presedintele s-a antepronuntat. Cum sa fie acel act ca sa nu devii complice?”, a declarat presedinte-
le Camerei Federative a Medicilor,
dr. Dan Peretianu.
Adversarii politici il ataca pe presedinte
Presedintele PSD Mircea Geoana nu e foarte multumit de dezvaluirile facute de seful statului in legatura cu rapirea celor trei jurnalisti. Desi este de acord ca in anumite situatii este nevoie de o anumita „prudenta”, totusi liderul PSD considera ca „o prudenta excesiva poate fi folosita si pentru a ascunde anumite elemente care ar trebui sa le cunoastem”, crede acesta.
La fel ca majoritatea dintre noi, si Geoana are cel putin o intrebare: „daca nu am negociat politica externa sau retragerea trupelor, atunci ce altceva ramane de negociat”?! Este totusi de acord cu faptul ca destul de multe lucruri spuse de presedintele Basescu au adus ceva lumina, dar ca „acele zone de umbra si penumbra vor fi solicitate de presa cat si de Parlament pentru a se avea o clarificare completa a situatiei”, concluzioneaza Geoana.
Altfel, deputatul Lavinia sandru a cerut ieri Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputatilor sa-l audieze pe seful statului in legatura cu acuzatiile aduse Simonei Marinescu.
De ce nu au mai vrut bani primii rapitori
Probele adunate, in paralel, de anchetatorii romani si irakieni conduc spre ideea ca Mohamad Munaf a invocat drept motiv al luarii de ostatici faptul ca, in Romania, musulmanii au nevoie de o imagine mai buna. Explicatia lui Munaf pentru rapire ar fi fost ca salvarea jurnalistilor va determina schimbarea atitudinii romanilor fata de comunitatea musulmana din Romania, sustin surse judiciare citate de Mediafax.
Toate cele noua declaratii date la Bagdad de complicii lui Munaf, care au si fost arestati, arata in plus ca rapirea ar fi fost pusa la cale de ghidul ziaristilor impreuna cu fratele si cumnatul acestuia. Unii din complici au mai sustinut ca primele semne de intrebare asupra variantei de lobby a lui Munaf (care spusese ca vrea sa amelioreze relatiile romano-musulmane) au aparut dupa ce s-au cerut 4.000.000 de dolari drept rascumparare. Imediat au inregistrat caseta in care Marie-Jeanne neaga pretinderea unei sume de bani (foto mare).
Omar Hayssam a fost monitorizat degeaba
SRI a incetat sa-l monitorizeze pe Omar Hayssam in luna octombrie a anului trecut. Urmarirea s-a reluat in luna februarie, la cererea procurorilor, de UM 0962 (fost doi si un sfert), condus de Virgil Ardeleanu. Toate datele au fost puse la dispozitia procurorilor zilnic, insa din informatiile stranse in timpul monitorizarii nu au rezultat date privind organizarea vreunei rapiri, a precizat, ieri, purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne.