Laura Kovesi a explicat că în medie, un procuror DNA a făcut urmărire penală în 105 cauze în același timp. Anul trecut au fost făcute 317 rechizitorii, 1800 inculpați au fost trimiși în judecată, numărul lor fiind dublu față de anul 2013. Peste 1130 de inculpati au fost condamnați definitive, de achitări a fost de 9 %, sub media europeană.
Iată mai jos alte date relevante pentru activitate DNA în 2014:
– Peste 700 cauze pe achiziții publice. Există cazuri în care atribuirea fiecărui contract este condiționarea unei sume de bani. Numărul sesizărilor din partea autorităților de control a scăzut în 2014.
– Anul trecut au fost trimiși în judecată 35 de magistrați și condamnați 20. Multe dintre sesizări au venit din partea justițiabililor.
– DNA a solicitat anul trecut arestarea a 9 parlamentari și 12 cereri de urmărire penală față de miniștri și foști miniștri.
– Structurile teritoriale ale DNA care s-au remarcat în 2014: Timișoara, Suceava, Constanța, Craiova, Bacău și Târgu Mureș.
– Anul trecut au fost 303 milioane euro, valorile indisponibilizate. Hotărârile judecătorești au impus confiscarea a 310 milioane euro, de trei ori mai mult decât în 2013. Dacă s-ar aduna acești bani, s-ar asigura fondul de salarii ale tuturor medicilor din România.
– Încrederea publică a DNA este de peste 55%, cea mai mare pentru o instituție din sistemul judiciar. Cresterea cu 78 % a numărului de sesizari primite de la cetățeni. DNA a aplicat legea în mod egal. O treime dintre condamnații în urma dosarelor DNA sunt în închisoare.
– Ritmul de creștere al dosarelor noi a fost tot mai mare. Peste 5000 de dosare penale sunt de soluționat. Un an de zile nu ar trebui să se înregistreze niciun dosar nou pentru a finaliza aceste cauze.
– Un procuror nu poate gestiona eficient mai mult edosare în același timp, de exemplu Dosarul Microsoft.
– Soluții propuse: Creșterea numărului de procurori cu 50 de posturi. Trebuie să alegem între o justiție efiecientă sau procurori îngropați în dosare
– Într-un singur dosar s-a evitat producerea unui prejudiciu de 105 milioane de euro
– Volumul de activitate a crescut, nu și numărul de procurori.
„Fiecare atac ne-a mobilizat. Provocările le trecem împreună. Îmi doresc să continuăm împreună acest drum”, a declarat Laura Koveși.
Știri România Comentează