🚨 New IAEA report on the nuclear safety, security and safeguards situation in #Ukraine.
— IAEA – International Atomic Energy Agency (@iaeaorg) September 6, 2022
Includes findings from our ongoing Support and Assistance Mission to #Zaporizhzhya Nuclear Power Plant.
📑 https://t.co/Qy45ajMcxE pic.twitter.com/BnrxBscYSS
O echipă de inspectori ai agenției ONU a vizitat centrala nucleară săptămâna trecută.
În raportul său, AIEA a precizat că echipa a fost martoră la bombardamente în timpul vizitei și că a cerut ambelor părți să înceteze ostilitățile din zonă.
Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că „deși evenimentele din trecut nu au declanșat încă o urgență nucleară, acestea au reprezentat o amenințare constantă la adresa siguranței și securității nucleare, deoarece funcțiile critice de siguranță ar putea fi afectate”, se arată în raport.
Agenția menționează că echipa sa a văzut direct daunele provocate de bombardamente la instalația nucleară și „a observat cu îngrijorare că bombardamentele ar fi putut avea un impact asupra structurilor, sistemelor și componentelor legate de siguranță și ar fi putut provoca efecte semnificative asupra siguranței, pierderi de vieți omenești și răniri ale personalului”.
Raportul agenției ONU recomandă ca bombardamentele de pe amplasament și din vecinătatea acestuia „să fie oprite imediat pentru a evita orice alte pagube la centrală și la instalațiile asociate, pentru siguranța personalului de operare, pentru a menține integritatea fizică și pentru a sprijini funcționarea în condiții de siguranță și securitate”.
AIEA afirmă că rămâne „grav îngrijorată” de situația de la centrala nucleară din Zaporojie (ZNPP) și spune că există o „nevoie urgentă” de măsuri pentru a preveni un accident nuclear, și anume stabilirea unei zone de siguranță și protecție nucleară în jurul sitului ocupat de forțele ruse.
„AIEA este în continuare foarte îngrijorată de situația de la ZNPP – acest lucru nu s-a schimbat”, se arată în raport. „Cei șapte piloni au fost toți compromiși la acest sit”, precizează raportul.
Astfel, agenția a subliniat necesitatea urgentă de a fi luate măsuri provizorii „pentru a preveni un accident nuclear care să apară din cauza unor daune fizice cauzate de mijloace militare”.
Pentru a realiza acest lucru, AIEA a solicitat crearea unei „zone de protecție a siguranței și securității nucleare”.
„AIEA este pregătită să înceapă imediat consultările care să ducă la stabilirea urgentă a unei astfel de zone de protecție a securității nucleare și a securității la ZNPP”, se mai arată în raport.
Pe lângă pericolul reprezentat de continuarea luptelor în jurul instalației, agenția spune că personalul de la Zaporojie și de la alte centrale nucleare din Ucraina „a continuat să dea dovadă de rezistență și de hotărâre în menținerea funcționării în condiții de siguranță și de securitate în timpul conflictului”.
Raportul de 50 de pagini emis de organismul ONU menționează că echipa de inspectori a confirmat prezența militarilor ruși în centrală, inclusiv a mai multor camioane militare la parterul halelor de turbine de la Unitatea 1 și Unitatea 2. AIEA a recomandat îndepărtarea vehiculelor din zonele care ar putea interfera cu funcționarea sistemelor și echipamentelor de siguranță și securitate.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia