Bucureștiul se află pe locul trei în privința orașelor care au cele mai mari concentrații de PM10, particule poluante în suspensie extrem de nocive pentru organism. O situație mai rea este întâlnită doar în Skopje, Macedonia de Nord și Belgrad, Serbia.

Un alt capitol la care România stă foarte prost este cel al dioxidului de azot din aer. Dacă în 2019 era pe primul loc în Europa, acum Bucureștiul a fost depășit de Atena, în special datorită restricțiilor impuse de pandemie care au mai eliminat din noxele autovehiculelor.

Dioxidul de azot este un gaz foarte toxic ce duce la dificultăți de respirație și poate duce și la distrugerea țesuturilor pulmonare. Poluarea de acest tip provine în special de la motoarele cu combustie internă care ard combustibili fosili.

Raportul atrage atenția că poluarea aerului din Europa este una din principalele probleme care duce la deteriorarea sănătății. Un studiu al Agenției Europene de Mediu estima, în 2019, că 307.000 de persoane mor prematur din cauza poluării cu particule fine.

Recent, România a fost trimisă de Comisia Europeană în faţa Curţii de Justiţie a UE din cauza poluării. Motivele pentru care s-a luat decizia sunt nerespectarea normelor UE referitoare la combaterea poluării industriale și faptul că nu a fost adoptat un program de control al poluării atmosferice.

 
 

Urmărește-ne pe Google News