Conform Reuters, un raport al Băncii Mondiale arată că femeile sunt cele mai afectate de gătitul cu mijloace poluante și nocive.

Cea mai mare parte a costurilor din sănătate, adică 1.400 de miliarde de dolari pe an, sunt cauzate de gătitul cu lemn, kerosen, cărbune sau bălegar.

Efectele asupra femeilor ar putea fi amplificate de pandemia de coronavirus, deoarece gătitul la sobe alimentate cu combustibili ”murdari” le fac mai susceptibile la COVID-19 și alte boli respiratorii.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 4 milioane de decese premature pe an pot fi legate de gătitul în spații închise, la sobe improprii și ineficiente, poluante. Majoritatea sunt femei și copii.

Cercetătorii Băncii Mondiale spun că unele familii au acces la metode mai curate de gătit, precum cel pe gaze naturale, dar preferă să gătească prin metode tradiționale, precum cărbunele.

Calculele anterioare arătau că 3 miliarde de oameni erau afectați de lipsa unor modalități curate pentru gătit.

Unde sunt cele mai mari probleme

Africa sub-sahariană are cel mai mic procent de oameni care folosesc surse moderne de energie (10%), aceasta fiind urmată de Asia de Sud-Est (21%) și Asia de Sud (27%).

Asia de Sud-Est include state precum Indonezia, Thailanda, Filipine, Vietnam, Myanmar, Laos, Malaezia, Cambodgia, Timorul de Est și Singapore.

Asia de Sud include India, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka, Bhutan, Afganistan și Maldive.

Studiul a măsurat nu doar emisiile și eficiența sobelor, ci și impactul asupra sănătății și dacă metodele de gătit sunt convenabile, sigure și accesibile ca preț.

Combustibili moderni

Banca Mondială spune că furnizarea de sobe mai eficiente, care să ardă mai puțin combustibili, dar tot vechi nu este suficientă.

Atenția globală s-a mutat acum la adoptarea de noi surse de energie, precum gazele, peleții din biomasă sau electricitatea.

Guvernul din Nepal speră să treacă cea mai mare parte a populației la gătitul electric, pe măsură ce electrifică țara.

O altă metodă promițătoare este gătitul la biogaz, care ar elimina din îngrijorările privind gătitul cu ajutorul gazului petrolier lichefiat (GPL).

Companii din Vietnam și din Egipt instalează echipamente în ferme pentru a produce biogaz din dejecțiile animalelor sau din gropile de gunoi ale orașelor, reducând astfel emisiile de metan. Acestea ar putea fi o alternativă la gazele naturale, convenționale.

Sunt necesare investiții de 150 de miliarde de dolari pe an

Banca Mondială estimează că, anual, sunt necesare investiții de 150 de miliarde de dolari pentru a ajunge în 2030 la accesul universal la servicii moderne de gătit, pe bază de surse curate.

În acest moment, investițiile în domeniu sunt slabe, de ordinul zecilor de milioane.

Un proiect în acest sens are loc în Rwanda, unde 2 milioane de oameni sunt ajutați să treacă la surse moderne de gătit, investiția fiind de 50 de milioane de dolari. Aceasta este parte a unui proiect mai mare, în valoare de 150 de milioane de dolari.

Criza i-a făcut să treacă înapoi la sursele nocive

Autoritățile sunt însă îngrijorațe de efectele crizei generate de coronavirus. Oficialii Ministerului Energiei din Kenya spun că din cauza problemelor financiare și de aprovizionare, multe familii au trecut înapoi la gătitul cu surse vechi, poluante.

Guvernele ar trebui să desemneze gătitul din surse curate drept un serviciu esențial și să contribuie la reducerea costurilor prin scăderea tarifelor pe energie și echipamente.

 
 

Urmărește-ne pe Google News