Liderii de la Beijing au negat în mod constant orice legătură între laborator și izbucnirea pandemiei de COVID-19.
În raportul întocmit de agențiile guvernamentale americane care au investigat originea pandemiei scrie însă că mai mulți angajați ai Institutul de Virusologie din Wuhan au contractat noul coronavirus în toamna lui 2019.
De altfel, un studiu din martie anul trecut arăta că primul caz de COVID ar fi apărut în China pe 17 noiembrie 2019.
În plus, mai scrie în raport, au mai existat accidente care au dus la „scăparea” din laboratoare a unor virusuri în trecut, iar aceste accidente au dus la apariția unor focare, cum a fost cel de SARS din Beijing, în 2004. Nouă persoane au fost infectate atunci, iar una a murit.
Oficialii americani scriu și că cercetătorii laboratorului au desfășurat proiecte secrete în colaborare cu armata chineză: „Institutul a întreprins o serie de cercetări clasificate, inclusiv experimente pe animale în laborator, în numele aparatului militar chinez”.
Raportul arată că, începând cu 2016, cercetătorii din Wuhan au desfășurat mai multe experimente pe o specie de liliac ce a fost identificată ca fiind purtătoarea celei mai apropiate tulpini de SARS-CoV-2, cu 96,2% similitudine.
Documentul menționează și lipsa de transparență din partea autorităților din China în eforturile de clarificare ale originii pandemiei.
Partidul Comunist Chinez a împiedicat sistematic o investigație transparentă și temeinică în legătură cu originile pandemiei, alegând să-și dedice resurse enorme înșelăciunilor și dezinformărilor. Au murit două milioane de oameni. Familiile acestora merită să afle adevărul.
Raportul Departamentului de Stat:
Documentul precizează că nu este însă foarte clar de unde, când și cum s-a transmis virusul SARS-CoV-2 la oameni: „Nu am stabilit încă dacă răspândirea a început prin contactul cu animale infectate sau dacă a fost rezultatul unui accident petrecut în laboratorul din Wuhan”.
Echipa de investigație a OMS a început cercetările la Wuhan
După ce autoritățile chineze au aprobat intrarea în țară a echipei Organizației Mondiale a Sănătății care investighează originile pandemiei de COVID, cei 10 anchetatori internaționali au părăsit joi, 28 ianuarie, hotelul în care erau carantinați de două săptămâni, pentru a începe munca de teren la Wuhan, scrie HotNews, care citează agenția Reuters.
Ancheta OMS trebuie să fie profundă şi clară. Este imperativ să ajungem la baza lucrurilor în apariţia pandemiei în China.
Jen Psaki, purtător de cuvânt Casa Albă:
„Guvernul chinez a distrus dovezile din focar, pentru că a vrut să evite difuzarea informațiilor referitoare la un accident de laborator. Ei au dorit să vândă lumii povestea cum că pandemia s-a declanșat natural, plecând din piața de animale de la Wuhan”, a conchis unul dintre autorii raportului Departamentului de Stat din SUA, pentru Washington Post.
Foto: EPA