În 2022, cheltuielile militare globale însumau 2,04 trilioane de euro, dar cei mai mari zece „donatori” și-au crescut semnificativ cheltuielile.
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina este cel mai important responsabil pentru această creștere fără precedent.
„Creșterea fără precedent a cheltuielilor militare este un răspuns direct la deteriorarea globală a păcii și securității”, a declarat Nan Tian, cercetător principal la Programul de Cheltuieli Militare și Producție de Arme al SIPRI.
„Mai multe arme decât diplomație”
Statele acordă prioritate forței militare, dar riscă o spirală acțiune-reacție în peisajul geopolitic și de securitate din ce în ce mai volatil.
Nan Tian:
„Toate regiunile pe care le cartografiam au crescut. Acest lucru ne oferă o perspectivă asupra unei lumi care se simte mai puțin în siguranță și poate recurge la măsuri dure de securitate mai degrabă decât la mijloace diplomatice”, a spus Lorenzo Scarazzato, cercetător la SIRPI.
Expertul explică: „O țară percepe tensiuni și instabilitate și, prin urmare, preferă securitatea dură mai degrabă decât mijloacele diplomatice, așa că va investi mai mult în cheltuieli militare”.
SUA – 859 de miliarde de euro, de trei mai mult decât China
SUA rămân în fruntea listei țărilor care cheltuiesc cel mai mult pentru armată. Cu aproape 859 de miliarde de euro, cheltuielile SUA au reprezentat mai mult de o treime (37 la sută) din cheltuielile militare globale.
SUA cheltuie aproximativ trei ori mai mult decât China, aflată pe locul al doilea, cu aproximativ 296 de miliarde de dolari pentru armată.
Împreună, numai SUA și China cheltuiesc aproximativ jumătate din totalul global în 2023.
Primele șapte locuri au rămas constante, potrivit raportului. Rusia s-a situat pe locul 3. Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 24%, la aproximativ 109 miliarde de dolari în 2023, marcând o creștere de 57% față de 2014, anul în care Rusia a anexat Crimeea.
În 2023, cheltuielile militare ale Rusiei reprezentau 16% din totalul cheltuielilor guvernamentale, iar povara sa militară (cheltuielile militare ca pondere din produsul intern brut – PIB) a fost de 5,9%.
Ucraina, care se apără împotriva invaziei rusești, a fost al optulea cel mai mare cheltuitor în 2023, după o creștere a cheltuielilor de 51%, ajungând la 64,8 miliarde de dolari. Acest lucru a dat Ucrainei o povară militară de 37% și a reprezentat 58% din totalul cheltuielilor guvernamentale.
Cheltuielile militare ale Ucrainei în 2023 au fost cu 59% mai mari decât cele ale Rusiei.
Cu toate acestea, Ucraina a primit, de asemenea, cel puțin 35 de miliarde de dolari în ajutor militar în cursul anului, inclusiv 25,4 miliarde de dolari din SUA. Combinate, acest ajutor și cheltuielile militare proprii ale Ucrainei au fost echivalente cu aproximativ 91% din cheltuielile Rusiei.
În clasament, India este pe 4 și Arabia Saudită – pe 5, la fel ca în 2022. Germania este pe locul 7, în urma Marii Britanii.
Situația țărilor NATO
În 2023, majoritatea membrilor europeni NATO și-au majorat cheltuielile militare. Cota lor combinată din totalul NATO a fost de 28%, cea mai mare din ultimii zece ani. Restul de 4% au venit din Canada și Turcia.
„Pentru statele europene NATO, ultimii doi ani de război din Ucraina au schimbat fundamental perspectiva securității”, a declarat Lorenzo Scarazzato. „Această schimbare a percepției amenințărilor se reflectă în ponderea tot mai mare din PIB care este direcționată către cheltuielile militare, obiectivul NATO de 2% fiind văzut din ce în ce mai mult ca o linie de bază, mai degrabă decât un prag de atins”, afirmă expertul.
La un deceniu după ce membrii NATO s-au angajat oficial să cheltuiască 2% din PIB pentru armată, 11 din 31 de membri NATO au atins sau au depășit acest nivel în 2023, cel mai mare număr de când a fost luat angajamentul.
Un alt obiectiv – de a direcționa cel puțin 20% din cheltuielile militare către „cheltuielile cu echipamente” – a fost îndeplinit de 28 de membri NATO în 2023, față de 7 în 2014.
Războiul și tensiunile din Orientul Mijlociu alimentează cea mai mare creștere a cheltuielilor din ultimul deceniu
Cheltuielile militare estimate în Orientul Mijlociu au crescut cu 9,0%, până la 200 de miliarde de dolari în 2023. Aceasta a fost cea mai mare rată anuală de creștere din regiune observată în ultimul deceniu.
Cheltuielile militare ale Israelului, pe locul al doilea în regiune după Arabia Saudită, au crescut cu 24%, ajungând la 27,5 miliarde de dolari în 2023. Creșterea cheltuielilor a fost determinată în principal de ofensiva pe scară largă a Israelului în Gaza, ca răspuns la atacul din sudul Israelului, efectuat de Hamas în octombrie 2023.
„Creșterea semnificativă a cheltuielilor militare în Orientul Mijlociu în 2023 a reflectat schimbarea rapidă a situației din regiune, de la încălzirea relațiilor diplomatice dintre Israel și mai multe țări arabe în ultimii ani până la izbucnirea unui război major în Gaza și temerile de un conflict la nivel regional”, a declarat Diego Lopes da Silva, cercetător principal în cadrul programului SIPRI de cheltuieli militare și producție de arme.
Iranul a fost al patrulea cel mai mare cheltuitor militar din Orientul Mijlociu în 2023, cu 10,3 miliarde de dolari. Ponderea cheltuielilor militare alocate Gărzii Revoluționare a crescut de la 27% la 37%, între 2019 și 2023.
Acțiunea militară împotriva crimei organizate crește cheltuielile în America Centrală și Caraibe
Cheltuielile militare în America Centrală și Caraibe în 2023 au fost cu 54% mai mari decât în 2014. Creșterea nivelului criminalității a condus la utilizarea sporită a forțelor militare împotriva bandelor criminale în mai multe țări din regiune.
Cheltuielile militare ale Republicii Dominicane au crescut cu 14% în 2023, ca răspuns la agravarea violenței bandelor din vecina Haiti. Cheltuielile militare ale Republicii Dominicane au crescut considerabil din 2021, când asasinarea președintelui haitian Jovenel Moïse a aruncat Haiti în criză.
În Mexic, cheltuielile militare au ajuns la 11,8 miliarde de dolari în 2023, o creștere de 55% față de 2014. Alocațiile pentru Guardia Nacional, o forță militarizată folosită pentru a reduce activitatea criminală, au crescut de la 0,7% din totalul cheltuielilor militare ale Mexicului în 2019, când a fost creată forța, la 11% în 2023.
„Folosirea armatei pentru a suprima violența bandelor a fost o tendință în creștere în regiune de ani, deoarece guvernele fie sunt incapabile să abordeze problema folosind mijloace convenționale, fie preferă răspunsuri imediate, adesea mai violente”, spune Diego Lopes da Silva, senior cercetător în cadrul Programului SIPRI de Cheltuieli Militare și Producție de Arme.