Elaborat de Dumitrița Holdiș și co-autoarele Cristina Lupu și Mihaela Pop de la Raportul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), raportul dat recent publicității e bazat pe momente din perioada primelor 6 luni de pandemie, 2 luni de stare de urgență și restul – stare de alertă, “care au amenințat, au atacat sau afectat drepturi fundamentale precum libertatea de exprimare și de informare și, implicit, libertatea presei”.
Temele abordate de autoarea Dumitrița Holdiș și co-autoarele Cristina Lupu și Mihaela Pop sunt variate, precum respectarea drepturilor fundamentale în timpul stării de urgență și alertă (la informare, la liberă exprimare), amenzile acordate în aceeași perioadă pentru postări pe Facebook și banii primiți de presă de la Stat în timpul pandemiei COVID-19.
În cazul ultimului punct, se arată că autoritățile au virat bani către presă nu doar prin campania Guvernului, ci și prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Exemplul dat este cel al Consiliului Județean Ialomița, care a încheiat, în perioada amintită, 29 de contracte cu instituții media în valoare de 66.000 euro. Printre instituțiile media partenere sunt televiziuni și radiouri locale, publicații online, tipărite și pagini de Facebook ale acestora.
În general, contractele de publicitate au ca obiect reflectarea în știri a activității Consiliului Județean.
Raportul atrage atenția și asupra instituțiilor care nu au răspuns la solicitările de informații pe Legea 544/2001, precum Ministerul Afacerilor Interne sau două direcții de sănătate publică, DSP Cluj și DSP Botoșani.
Întregul raport poate fi accesat aici.