Cea mai mică cotizație achitată la PNL în 2021 a fost de un leu, în vreme ce suma cea mai mare a fost plătită de fostul lider Florin Cîțu – 56.250 de lei, conform datelor Expert Forum, care a verificat registrele cu cotizații depuse la Autoritatea Electorală Permanentă.
Registre în care actualul președinte PNL, Nicolae Ciucă, nu figurează cu sume plătite către propriul partidul în cursul anului trecut.
„Liderul Nicolae Ciucă nu a plătit niciun ban la cotizații, deși era membru din 2020”, susțin autorii raportului.
După 6 luni de neplată se poate cere excluderea din PNL
Conform Statutului PNL, pentru neplata cotizației vreme de cel puțin 6 luni se poate pierde calitatea de membru. Decizia privind excluderea este luată în urma unei propuneri formulate de filiala din care face parte restanțierul.
Libertatea a cerut un punct de vedere din partea premierului și președintelui PNL Nicolae Ciucă. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, ne-a îndrumat către partid.
Am solicitat precizări și din partea purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, pentru a afla dacă premierul Ciucă și-a achitat sau nu cotizația în 2021. A spus că verifică și revine cu un răspuns.
Până la momentul apariției articolului, nu a fost primit niciun răspuns.
- Nicolae Ciucă a fost ales președinte PNL pe 10 aprilie 2022, în cadrul unui congres extraordinar la care a fost singurul candidat.
29 de milioane, doar din cotizații
Potrivit raportului EFOR, în total, partidele au strâns din cotizații în 2021 suma de 29 de milioane de lei.
„Cei mai mulți bani au mers către PNL (10 milioane de lei), respectiv PSD (7,8 milioane de lei), se arată în documentul citat.
Autorii raportului precizează că „sumele plătite pentru cotizații sunt diverse și diferă în funcție de statutul persoanei, iar filialele partidelor politice, care sunt responsabile pentru colectarea fondurilor, au rate de succes foarte diferite”.
Sumele pot oscila de la 1 (leu – n.r.) la PSD, 3 la PNL, 5 la USR și pot merge până la 100 de lei pentru consilierii locali PSD Argeș, 250 de lei președintele consiliului județean la PNL Mureș sau 1.000 de lei pentru parlamentarii naționali și 3000 de lei pe lună pentru europarlamentarii USR.
Raport EFOR:
Grapini și Pașcu, campionii cotizanților
Raportat la toate cotizațiile achitate din 2006 și până în 2021, inclusiv, EFOR arată că cea mai mare contribuție a avut-o Maria Grapini – suma totală pe care ea a achitat-o către Partidul Conservator, respectiv către PP-USL a fost de 201.000 lei.
Pe locul al doilea se poziționează europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu, cu 163.000 de lei.
La USR, președintele Cătălin Drulă a achitat 24.000 de lei, clasându-se și el în topul cotizanților.
La AUR, președintele formațiunii, George Simion, a plătit 540 de lei. „Sunt mult mai mulți membri (AUR – n.r.) care au plătit până de zece ori mai mult decât acesta”, punctează raportul.
Între primii 20 de cotizanți de la toate partidele se mai află: președintele executiv al PP-USL Daniel Ionașcu (pe primul loc, cu 65.000 de lei), deputata PSD Simona Bucura-Oprescu ( pe locul al patrulea, cu 33.399,76 lei), Lucian Bode (pe locul al optulea, cu 27.000 lei).
Alți lideri care nu au cotizat
La polul opus, cu zero cotizații plătite către propriile partide, Ciucă nu este singurul lider de formațiune politică menționat de raportul EFOR:
- Victor Ponta – președinte Pro România
- Eugen Tomac – președinte PMP
- Cristian Diaconescu – fost președinte PMP