Raportul „Democraţia în lume 2019”, al Freedom House, arată că în 2018, pentru al 13-lea an consecutiv, s-a înregistrat „un declin al situaţiei libertăţilor la nivel mondial”.
„Regresele afectează o serie de ţări din toate zonele lumii, de la democraţii cu tradiţie îndelungată precum Statele Unite la regimuri autoritariste consolidate precum China şi Rusia. Pierderile la nivel general sunt încă reduse comparativ cu progresele înregistrate la sfârşitul secolului 20, dar tendinţa este semnificativă şi generează riscuri. Democraţia este în regres”, afirmă autorii raportului.
Raportul prezintă o hartă interactivă a lumii, în care fiecare țară are un scor al libertății.
România se află în topul națiunilor considerate „libere”, alături de majoritatea statelor Uniunii Europene, Statele Unite, Canada, mai multe state din America de Sud, Australia, India și câteva țări sud-africane.
Țara noastră a obținut un scor de 81 de puncte din 100 posibile. Conform criteriului evaluării situaţiei libertăţii, România are o cotă de 2 din 7, în care 1 înseamnă „cel mai mare grad de libertate”, iar 7 „cel mai redus grad de libertate”. Aceleaşi cote (2 din 7) sunt acordate României şi în funcţie de criteriile drepturilor politice şi libertăţilor civice.
În Uniunea Europeană, doar Bulgaria are un punctaj mai scăzut decât România, cu 80 de puncte.
La nivel mondial, singurele state care au maximul de puncte, 100, sunt Finlanda, Suedia și Norvegia. Acestea sunt urmate de Canada cu 99 de puncte.
Singura țară din UE care este în categoria națiunilor „parţial libere” este Ungaria. Vecinii noștri de la vest au obținut doar 60 de puncte și au înregistrat un declin „dramatic” pentru Uniunea Europeană, acţionând „metodic” pentru a opri accesul vocilor critice la platforme de presă sau la societatea civilă.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!