Reamintim, Google a început în luna aprilie să prezinte rapoarte privind mobilitatea populației în plină pandemie. Datele sunt adunate de la proprietarii de smartphone-uri care au aplicații Google instalate.
- Dacă la sfârșitul lunii martie traficul în mall-uri, restaurante, cafenele, muzee și cinematografe scăzuse cu 81%, față de un normal estimat după datele de anul trecut din aceeași perioadă, raportul din data de 2 mai arăta o scădere de 67%. Diferența este de 14 puncte procentuale.
- Mersul la supermarketuri și farmacii scădea cu 53% în martie. Ultimul raport Google arată o scădere de 37%, diferența fiind de 16 puncte.
- Plimbările în parcuri scădeau în martie cu 60%, însă în ultimul raport scăderea este de 48%. Diferența este de 12 puncte procentuale.
- În stațiile de transport public, scăderea din martie era de 72%, în vreme ce la începutul lunii mai era de 60%. Diferența este tot de 12 procente.
- La locurile de muncă scăderea inițială a fost de 39% în martie, pentru ca în mai să fie de 30%. Diferența este de 9 procente.
- În schimb, mobilitatea în locuințe crescuse cu 15% la final de martie. La început de mai creșterea era de doar 11%. Diferența: 4 puncte procentuale.
Bucureștiul e precaut
În Capitală, relaxarea era mai mică decât media națională.
- În mall-uri și restaurante, scăderea era de 75% la începutul lunii mai. La final de martie aceasta era de 85%. Diferența: 10 procente.
- În supermarketuri și farmacii, scăderea era de 38% în mai, față de 50% în martie. Diferența: 12 puncte procentuale.
- Plimbările în parcuri erau cu 73% sub nivelul normal la început de mai. În martie erau cu 86% sub normal. Diferența: 13 procente.
- Stațiile de transport în comun au un trafic de persoane cu 63% sub normal. În martie, scăderea era de 74%. Diferența este de 11 procente.
- La locul de muncă, scăderea este de 40%. Anterior, aceasta era de 45%. Diferența: 5 puncte procentuale.
- Traficul din zone rezidențiale este în creștere cu 15%. La final de martie era de 18%.
Suceava, mai relaxată în carantină decât înainte de instituirea ei
Relaxarea este și mai vizibilă în Suceava, localitate unde este instituită carantina în oraș și în comunele limitrofe, începând cu data de 30 martie. Raportul Google ia în calcul datele din 29 martie (cu o zi înainte de declararea carantinei) și cele din 2 mai, pe care le compara cu ”nivelul normal” al traficului în județ.
- În centrele comerciale și restaurante, scăderea este de 68% față de normal. La final de martie era de 85%. Diferența: 17 procente.
- Supermarketurile și farmaciile au un trafic mai mic cu 46% față de normal. În martie scăderea era de 65%. Diferența: 19 procente.
- Plimbările în parcuri și natură sunt cu 35% mai mici. La raportarea din martie scăderea era de 49%. Diferența: 14 procente.
- În stațiile de tranzit pentru transportul în comun, scăderea este de 68% în mai, față de 78% în martie. Diferența: 10 procente.
- La locul de muncă scăderea era de 29% față de normal săptămâna trecută, față de 48% la final de martie. Diferența este de 19 procente.
Germania, mult mai dezghețată decât România
Germania a relaxat recent măsurile luate împotriva COVID-19, iar în anumite segmente există deja creșteri față de nivelurile înregistrate la finalul lunii martie.
- Centrele comerciale și restaurantele consemnau săptămâna trecută un declin de 46%. În final de martie, scăderea erade 77%. Diferența: 31 de puncte procentuale.
- Supermarketurile și farmaciile au acum un plus de 3%, față de o scădere de 51% anterior. Diferența: 54 de procente.
- Plimbările în parcuri sunt la început de mai cu 18% sub normal. În martie, scăderea era de 49%. Diferența: 21 procente.
- În stațiile de transport public, traficul este mai mic cu 42%. La raportarea din marte, scăderea era de 68%. Diferența: 26 de puncte.
- La locul de muncă, scăderea actuală este de 20%, față de 39% la final de martie. Diferență: 19 procente.
- În zonele rezidențiale se constată un plus de 9%. Anterior, plusul era de 11%. Diferență: 2 puncte procentuale.
Autoritățile germane au avertizat recent că măsurile de relaxare au dus din nou la creșterea infectărilor și au avertizat că vor fi reintroduse restricții dacă virusul revine, potrivit Business Insider.
Și Coreea de Sud a închis barurile din Seul, după ce au fost constatate infectări ca urmare a reluării activităților sociale.