Decenii de utilizare distructivă a terenurilor și de gestionare deficitară a apei s-au combinat cu criza climatică provocată de om, punând „presiune fără precedent” asupra ciclului global al apei, se arată în raportul publicat miercuri de Comisia Globală pentru Economia Apei, un grup de lideri și experți internaționali.

Ciclul apei se referă la sistemul complex prin care apa se mișcă în jurul Pământului. Apa se evaporă de pe sol – inclusiv din lacuri, râuri și plante – și se ridică în atmosferă, formând râuri mari de vapori de apă capabili să parcurgă distanțe lungi, înainte de a se răci, condensa și, în cele din urmă, de a cădea din nou pe pământ sub formă de ploaie sau zăpadă.

Raport: Aproape trei miliarde de oameni se confruntă cu lipsa apei

Perturbările ciclului apei provoacă deja suferință. Aproape trei miliarde de oameni se confruntă cu lipsa de apă. Recoltele se usucă, iar orașele par că se scufundă pe măsură ce pânza freatică de sub ele se epuizează.

Consecințele vor fi și mai catastrofale, dacă nu se iau măsuri urgente.

Criza apei amenință mai mult de 50% din producția globală de alimente și riscă să reducă în medie cu 8% PIB-ul țărilor până în 2050, cu pierderi mult mai mari, de până la 15%, prognozate pentru țările cu venituri mici, potrivit raportului.

„Pentru prima dată în istoria omenirii, ducem ciclul global al apei în afara echilibrului, este dezechilibrat”, a declarat Johan Rockstrom, copreședinte al Comisiei Globale pentru Economia Apei și autor al raportului „Precipitațiile, sursa tuturor apelor dulci, nu mai pot fi de bază”.

Raportul face distincție între „apa albastră”, apa din lacuri, râuri, și „apa verde”, umiditatea stocată în sol și plante.

Deși aprovizionarea cu apă verde a fost mult timp neglijată, aceasta este la fel de importantă pentru ciclul apei, conform raportului, deoarece revine în atmosferă atunci când plantele eliberează vapori de apă, generând aproximativ jumătate din întreaga precipitație de pe uscat.

Perturbările ciclului apei sunt „adânc interconectate” cu schimbările climatice, a constatat raportul.

O aprovizionare stabilă cu apă verde este esențială pentru susținerea vegetației care poate stoca carbonul ce încălzește planeta.

Raport: Oamenii au nevoie de minimum 4.000 de litri pe zi, ONU recomandă 100 de litri

Dar daunele pe care le provoacă oamenii, inclusiv distrugerea zonelor umede și tăierea pădurilor, epuizează aceste rezervoare de carbon și accelerează încălzirea globală.

La rândul său, căldura generată de schimbările climatice usucă unele zone, reducând umiditatea și crescând riscul de incendii.

Criza devine și mai gravă din cauza nevoii uriașe de apă. Raportul estimează că, în medie, oamenii au nevoie de un minim de 4.000 de litri pe zi pentru a duce o „viață demnă”, mult peste cei 50 până la 100 de litri de care Națiunile Unite spun că sunt necesari pentru nevoile de bază și mai mult decât va putea oferi majoritatea regiunilor din surse locale.

Raportul solicită o „reconfigurare fundamentală a rolului apei în economii”, inclusiv o evaluare mai bună a prețurilor pentru a descuraja risipa și o regândire a practicilor agricole și industriale în regiunile cu deficit de apă.

„Criza globală a apei este o tragedie, dar reprezintă și o oportunitate de a transforma economia apei”, a declarat Ngozi Okonjo-Iweala, director general al Organizației Mondiale a Comerțului și copreședinte al comisiei care a publicat raportul.

Aprecierea corectă a apei este esențială, a adăugat ea, „pentru a recunoaște deficitul acesteia și numeroasele beneficii pe care le oferă”.

Urmărește-ne pe Google News