Firmele europene aflate la început de drum au atras investiții în valoare de 14,3 miliarde de dolari în ultimele trei luni ale anului 2020, în creștere cu 70% față de ultimul trimestru din anul 2019.
Pe tot anul 2020 însă, investițiile atrase s-au ridicat la 49 de miliarde de dolari, în urcare cu 7 miliarde față de anul 2019.
Număr mult mai mic al tranzacțiilor
Deși investițiile au crescut, numărul tranzacțiilor a scăzut puternic, de la 7.500 în 2019 la 6.000 în anul 2020.
„Investitorii s-au concentrat pe soluțiile conduse de tehnologie și startup-urile care sunt foarte capabile să răspundă la nevoile în schimbare ale angajaților și clienților. Acest lucru înseamnă că firmele aflate la început de drum sau chiar companii care deja generau venituri experimentează mari dificultăți în asigurarea finanțării”, spune Karina Kuperus, partener în cadrul grupului Giganți Emergenți din cadrul KPMG.
Fondurile de capital de risc au fost interesate în mod special de firmele mai mari și de companiile care au deja un model de afaceri dovedit.
În anumite sectoare, precum fintech (care combină finanțele cu tehnologia – n.r), logistică și educație, acest lucru a dus în mod consistent la evaluări mai mari ale companiilor în cauză.
Investiții în biotehnologie
La nivel global, sănătatea și domeniul biotehnologiei sunt populare printre investitori, arată raportul KPMG.
Companiile care au atras fonduri sunt firmele americane Resilience (725 de milioane de dolari) și Tempus Labs (450 de milioane), britanicii de la LumiraDX (389 de milioane de dolari), chinezii de la LianBo (310 milioane de dolari) și RecBio (224 de milioane), plus firma germană ATAI Life Sciences (125 de milioane de dolari).
În ultimul trimestru din 2020, compania chineză JD Health s-a listat pe bursa din Hong Kong, de unde a strâns 3,5 miliarde de dolari.
Nu există o lipsă de fonduri
Datorită existenței fondurilor nefolosite (ca urmare a dobânzilor mici și a altor factori) există multă competiție printre investitori, însă aceștia sunt în special atrași de companiile promițătoare.
În Marea Britanie, compania financiară Revolut a atras în trimestrul al treilea 580 de milioane de dolari, iar platforma bancară cloud Thought Machine a atras 125 de milioane de dolari.
În Germania, producătorul de vaccinuri CureVac a atras tot în trimestrul al treilea 632 de milioane de dolari, platforma AUTO1 a atras 291 de milioane, iar compania agricolă Infarm, alte 246 de milioane.
Listări de „unicorni” pe burse
Listările pe burse au fost și ele de succes: trei „unicorni‟ (companii evaluate la mai bine de un miliard de dolari – n.r.) s-au listat pe bursele din SUA la început de decembrie.
Este vorba de compania de livrări DoorDash – care a atras 3,3 miliarde de dolari, firma de inteligență artificială C3.ai a adunat 651 de milioane, iar platforma turistică Airbnb a strâns alte 3,5 miliarde de dolari.
300 de miliarde de dolari la nivel global
La nivel global există un mare apetit printre investitori pentru finanțarea startup-urilor.
KPMG a calculat că 300 de miliarde de dolari au fost investite în 2020 în startup-uri, cu 18 miliarde de dolari mai mult decât în 2019.
Tendința de scădere în numărul tranzacțiilor se menține și dincolo de granițele Europei.
Statele Unite au acontat mai mult de jumătate din investițiile din 2020.
Volumul investițiilor nu va scădea nici în 2021, deoarece pandemia a relevat și o nevoie presantă de a moderniza sistemele sanitare cu ajutorul noilor tehnologii, precum inteligența artificială și dezvoltarea de noi medicamente, mai spune Karina Kuperus.
***
„Școala de bani” este o secțiune publicistică având ca temă educația financiară, finanțată de BCR, dar cu un conținut editorial independent. Aici veți putea citi informații proaspete, analize și sfaturi despre cum să vă gestionați bugetul, soluții de economisire și despre cum să luați cele mai bune decizii în ceea ce privesc veniturile și cheltuielile personale. Interacțiunea oamenilor cu banii e un lucru care se schimbă în permanență, iar informațiile despre cele mai bune practici mondiale, despre riscuri și tendințe ne pot influența viața în bine. BCR nu are niciun control asupra acestor articole, nu le vede înainte de publicare, ele sunt scrise independent de redacția Libertatea.