Îndeplinirea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare este esențială pentru procesul de reformă și pentru ca România să încheie procesul MCV a transmis Comisia Europeană.
„Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. (…) S-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante”, a transmis, marți, Comisia Europeană, care a adoptat cel mai recent raport MCV privind România.
Comisia a anunțat că „așteaptă cu interes ca autoritățile române să transpună acest angajament” în măsuri concrete.
Instituția precizează că hotărârea Curții de Justiție din 18 mai 2021 a clarificat faptul că Decizia privind mecanismul de cooperare și de verificare este obligatorie în integralitatea sa pentru România și urmărește să se asigure că România respectă pe deplin statul de drept.
„Hotărârea a examinat, de asemenea, o serie de dispoziții ale legilor justiției în lumina articolului 2 și a articolului 19 alineatul (1) din TUE și a Deciziei privind MCV, în special în ceea ce privește Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, numirile interimare în funcții de conducere în cadrul Inspecției Judiciare, precum și răspunderea personală a judecătorilor ca urmare a unei erori judiciare.
Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția situației prin intermediul MCV până la îndeplinirea obiectivelor de referință.
În 2020 Comisia nu a publicat un raport specific privind MCV, însă a continuat monitorizarea cu atenție a evoluției situației, precum și cooperarea și dialogul cu autoritățile române.
„Comisia încurajează România să își îndeplinească angajamentele asumate în cadrul MCV și să urmărească în mod activ implementarea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare”, mai precizează sursa citată.
Ministrul justiției: „Este important să păstrăm această linie”
Stelian Ion, ministrul justiției, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că România este „pe drumul cel bun”, după publicarea raportului MCV privind ţara noastră.
„Suntem încurajați să mergem pe această linie în continuare. Avem ca obiectiv ideea de a ridica cât mai curând MCV, este important să păstrăm această linie așa cum spune Comisia Europeană”, a precizat ministrul justiției.
Premierul Cîțu: Trebuie să corectăm cât mai repede greşelile legislative săvârşite cu intenție de PSD
O reacție privind publicarea raportului MCV a venit, marți, și din partea premierului Florin Cîțu.
„Marea bătălie pentru o justiție independentă este, de fapt, bătălia pentru normalitatea unei societăți democratice. Legile și instituțiile trebuie să garanteze eficiența actului de justiție pentru cetățeni și independența sistemului judiciar”, a transmis premierul.
Cum arată raportul MCV din 2019
Raportul MCV publicat în anul 2019 a fost cel mai dur din ultimii ani, potrivit documentului de atunci, România înregistra un regres în ceea ce privește statul de drept și lupta împotriva corupției.
Experţii Comisiei Europene criticau, printre altele, modificările aduse legilor justiţiei, înfiinţarea Secţiei Speciale pentru investigarea Magistraţilor şi ignorarea recomandărilor făcute de Comisia de la Veneţia şi GRECO.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro