Rezultatele testelor serologice efectuate în mai multe țări și centralizate de OMS au fost făcute publice într-o conferință susținută de oficialii instituției la Geneva, notează The Guardian.
Primele date arată că doar 2%-3% din populație a dezvoltat imunitate la noul coronavirus.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS:
Dr. Maria Van Kerkhove, specialist în boli infecțioase, expertul OMS în COVID-19, susține că e posibil ca un număr ceva mai mare de persoane să se fi infectat și să fi dezvoltat imunitate – este vorba despre asimptomatici -, dar acest lucru nu e sigur.
Deoamdată, cifrele sunt mici, mult mai mici decât ne așteptam.
Dr. Maria Van Kerkhove:
În sprijinul teoriei că numărul celor infectați – și posibil imunizați – ar fi mai mare decât se știe vine un studiu efectuat de Universitatea Stanford în Santa Clara, California, ale cărui rezultate au fost făcute publice weekendul trecut.
Conform acestuia, numărul real al bolnavilor de COVID ar fi cu 50%-85% mai mare decât cifrele oficiale.
Santa Clara avea 1.094 cazuri confirmate la finalizarea studiului, dar testele serologice au arătat că, în realitate, între 48.000 și 81.000 de localnici ar fi fost infectați cu noul coronavirus, fără a dezvolta însă simptome.
Totuși, o serie de studii susțin varianta OMS, că indiferent dacă numărul celor infectați e mai mic sau mai mare, procentul celor care dezvoltă anticorpi este foarte scăzut.
E cazul unei cercetări din Olanda, efectuat pe 7.000 de subiecți, testați serologic. Doar 3% prezintă anticorpi la COVID-19.
Dincolo de procentul mic al populației care are imunitate la noul coronavirus, mai e și problema perioadei în care anticorpii rămân activi, atrag atenție oficialii OMS. Deocamdată, nu se știe cât timp ne protejează imunitatea dobândită la COVID de o reinfectare.
Foto: EPA