Despăduririle afectează în special Africa subsahariană şi Asia de Sud-Est, unde procesul s-a accelerat în ultimul deceniu, dar şi America Centrală şi Latină, unde are totuşi tendinţa de a încetini.

Care sunt cauzele

Pierderea suprafeţelor împădurite se explică mai ales prin conversia pădurilor în terenuri agricole destinate culturilor şi pajiştilor, în special în ţările mai puţin dezvoltate.

În Asia de Sud-Est, pădurile acoperă în prezent 47,8% din suprafaţă, faţă de 49% în 2015, iar în Africa subsahariană acoperă 27,8% din suprafaţă, faţă de 28,7% în urmă cu cinci ani.

În Europa, de exemplu în Franţa, pădurile acoperă 31,5% din suprafaţa totală în 2020, faţă de 30,7% în 2015.

În Austria, pădurile acoperă 47,2% din teritoriul naţional, faţă de 47% în urmă cu cinci ani.

Sunt însă și țări unde suprafaţa împădurită a crescut. În Italia, în ultimii 5 ani, a ajuns de la 31,6% la 32,5%. Iar în Marea Britanie, suprafaţa împădurită a crescut de la 13%, acum 5 ani, până la 13,2%.

România, avertizată de Comisia Europeană

În România, despădurirea a fost cauzată în proporție de peste 50% de tăierile ilegale. Anul trecut, companiile de exploatare forestieră care operează în țara noastră au defrișat în valoare de 2,5 miliarde de euro.

Comisia Europeană s-a sesizat, iar anul acesta, în februarie, a avertizat România că, dacă nu va stopa fenomenul tăierilor ilegale, vor urma sancțiuni drastice.

Urmărește-ne pe Google News