Într-un raport intitulat „Virusul Inegalității‟, Oxfam scrie că cele mai bogate zece persoane și-au crescut averea cu 500 de miliarde de dolari de când a început pandemia.
Oxfam consideră că cele 500 de miliarde sunt suficiente pentru a asigura vaccinarea anti-Covid pentru toată lumea și pentru a se asigura că nimeni nu este împins în sărăcie.
În același timp, pandemia a adus cea mai grea criză a locurilor de muncă din ultimii 90 de ani, iar sute de milioane de oameni sunt acum fără loc de muncă sau angajați sub nivelul pregătirii lor.
Averea miliardarilor a ajuns la 11.950 de miliarde de dolari
„În schimb, averile miliardarilor au crescut odată cu redresarea pieţelor de acţiuni, în pofida recesiunii din economia reală. Averea lor totală a atins 11.950 de miliarde de dolari în decembrie 2020, fiind echivalentă cu cheltuielile totale ale guvernelor pentru redresarea din criza COVID-19‟, se arată în raport.
Oxfam mai scrie că redresarea va fi mult mai grea pentru oamenii care deja aveau probleme înainte de apariția Covid.
„Când virusul a lovit, mai bine de jumătate din lucrătorii din țările sărace trăiau în sărăcie, iar trei sferturi din lucrătorii globali nu au acces la protecții sociale precum concediu medical plătit sau ajutor de șomaj‟, mai arată raportul.
Inechitate la vaccinare
Raportul Oxfam a fost publicat luni în contextul derulării virtuale a Forumului de la Davos, care are loc la un an de la declanșarea pandemiei.
Liderii de business și șefii de state vor avea pe agendă îmbunătățirea situației globale, deși de-a lungul timpului au existat critici că dezbaterile rar ajung la schimbări reale în politicile guvernamentale sau cele ale corporațiilor.
O temă-cheie de pe agenda din acest an va fi reconstruirea economiei globale pe baze mai corecte după criza de sănătate.
În acest context există deja îngrijorări privind distribuirea inegală a vaccinurilor anti-Covid.
500 de milioane de oameni, împinși în sărăcie
Oxfam a făcut calculele pe baza listei miliardarilor din topul Forbes și a folosit datele Băncii Mondiale pentru a calcula impactul creșterii inegalității în toate țările deodată.
Potrivit calculelor Băncii Mondiale, dacă inegalitatea crește cu două puncte procentuale anual, iar Produsul Intern Brut se contractează cu 8%, atunci încă 501 milioane de oameni vor trăi cu mai puțin de 5,5 dolari pe zi în anul 2030.
În cel mai negru scenariu, 3,4 miliarde de oameni vor trăi cu mai puțin de 5,5 dolari pe zi.
Un sondaj Oxfam realizat printre 295 de economiști din 79 de țări arată că 87% dintre respondenți se așteaptă la o „creștere‟ sau „creștere majoră‟ a inegalității în țara lor ca urmare a pandemiei.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!