Numărul ordinelor de protecție date de polițiști victimelor violenței în familie a crescut din nou comparativ cu ultimii doi ani. Intensificarea cazurilor de agresiune în familie este unul dintre cele mai negative efecte ale pandemiei de COVID-19.

Între ianuarie și septembrie anul trecut au fost emise aproape 6.500 de ordine de protecție provizorii, cu 10% mai multe față de 2019.

O educatoare din București în vârstă de 48 de ani a fost ucisă de soțul ei în luna august, după șase ordine de protecție și un refuz de a-l prelungi pe ultimul, pe motiv că nu este întemeiat.

O femeie de 30 de ani din Sibiu a fost ucisă la începutul lunii februarie de concubinul ei împotriva căruia obținuse un ordin de protecție. Bărbatul a înjunghiat-o de 20 de ori cu un cuțit.

Cazul „dragoste cu năbădăi”: un adolescent și mama lui au fost uciși de fostul partener de viață al femeii la doar câteva luni după ce bărbatul recunoscuse în emisiunea TV „Acces Direct” că o bate și că a amenințat-o cu moartea.

Sunt doar câteva exemple recente ale fenomenului violenței în familie.

Violența domestică în cifre

Raportul realizat de Centrul Filia în perioada ianuarie-august 2021 mai arată că:

  • au fost înregistrate 1.212 apeluri în domeniul violenței domestice la numărul unic național 0800.500.333;
  • au fost emise 7.120 de ordine de protecție provizorii și 6.901 ordine de protecție (în instanță);
  • o treime dintre ordine, peste 2.200, au fost încălcate de agresori;
  • au fost înregistrate aproape 20.000 de cazuri de loviri și alte violenței; 91% dintre agresori sunt bărbați;

72 de femei și 73 de fete au fost violate, 1 bărbat și 13 băieți au fost violați. În fiecare săptămână sunt înregistrate 4 cazuri în care o femeie sau o fată a fost violată.

  • 59 de fete, 14 femei și 9 băieți au fost agresați sexual de un membru de familie;
  • 228 de fete, 86 de femei, 27 de băieți și 1 bărbat au înregistrat plângeri pentru viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor.

În medie, aproape în fiecare zi, de la începutul anului, a fost înregistrat un caz în care o minoră a fost violată, agresată sexual sau supusă unui act sexual cu un adult din familie, mai arată Centrul Filia.

92% dintre agresorii sexuali sunt bărbați.

426 de femei și fete

au fost ucise de un membru de familie în ultimii 8 ani.

Este un număr de 16 ori mai mare decât numărul soldaților români care au fost uciși în războiul din Afganistan, în 19 ani.

„Fiecare caz de violență domestică și de gen arată eșecul statului în garantarea drepturilor fundamentale”, atrage atenția ONG-ul.

Efectele pandemiei asupra femeilor

Pandemia de coronavirus le-a afectat într-o mai mare măsură pe femei decât pe bărbați, arată un alt raport al Centrului Filia.

Anul trecut, mai ales în perioada stării de urgență, victimele au fost nevoite să rămână acasă, alături de agresori, și au înfruntat riscuri mai mari: cazurile de violență domestică s-au intensificat, accesul la serviciile medicale a fost mai dificil, iar multe femei s-au bazat pe alocațiile copiilor ca să-și întrețină familiile, pentru că și-au pierdut locurile de muncă.

În România, numărul femeilor șomere a crescut cu 50% din cauza pandemiei, la bărbați, diferența fiind semnificativ mai mică: 16%, potrivit Monitorului Social. Altfel spus, două treimi dintre cei care au intrat în șomaj în 2020 sunt femei.

Brățări electronice pentru agresori, până în martie 2022

Încălcarea ordinului de protecție este infracțiune penală și se pedepsește cu închisoare până la cinci ani. Cu toate acestea, aproximativ 30% din ordinele emise de instanțe sunt încălcate anual.

Ele rămân niște simple hârtii când respectarea lor nu este supravegheată și se ajunge la violențe, abuzuri sau chiar crime. ONG-urile care luptă pentru combaterea violenței domestice au cerut an de an și după fiecare caz de agresiune în familie un sistem de monitorizare care să vină la pachet cu ordinul de protecție provizoriu sau cel eliberat de instanțe.

Monitorizarea electronică poate fi folosită pentru mai multe tipuri de infractori. Este aplicabilă arestaților la domiciliu și persoanelor aflate sub control judiciar. Cel mai mare impact l-ar avea însă în cazurile de violență domestică, pentru că prin acest sistem autoritățile se asigură că agresorii le respectă.

În primăvară, Parlamentul a adoptat Legea privind monitorizarea agresorilor și persoanelor arestate la domiciliu. Actul normativ a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Statul trebuie să cumpere brățările și să pună în funcțiune sistemul electronic de monitorizare până în martie 2022.

Sistemul ar costa în jur de 3,5 milioane de euro și include infrastructura, dispozitivele mobile și, într-o primă fază, 500 de brățări. În faza-pilot sunt vizați agresorii din cazurile de violență domestică.

 
 

Urmărește-ne pe Google News