OMS va prezenta marți, 31 martie, raportul final privind investigația sa asupra originilor coronavirusului, dar o versiune preliminară a raportului, obținută de CNN, arată că nu există dovezi care să sugereze că virusul se răspândea înainte de sfârșitul anului 2019.
Raportul oferă patru surse posibile pentru virus.
- Scenariul cel mai probabil este prin intermediul unei gazde intermediare, posibil un animal sălbatic capturat și crescut apoi la o fermă. Ancheta nu a identificat ce alt animal a fost infectat de un liliac, considerat cea mai probabilă sursă a virusului, și apoi ar fi putut să-l transmită unui om.
- Următoarea ipoteză este transmiterea directă de la unul dintre animalele despre care se știe că poartă un coronavirus similar, cum ar fi un liliac sau un pangolin.
- Raportul constată că este posibilă, dar nu probabilă, transmiterea prin intermediul alimentelor congelate sau refrigerate.
- Cel mai puțin probabil este scenariul unei eliberări accidentale de laborator.
Rolul pieței Huanan din Wuhan este, de asemenea, neclar. Este posibil ca piața să nu fi fost sursa inițială a epidemiei, dar că mulțimile care au circulat prin acest loc ar fi putut amplifica răspândirea virusului.
Raportul a fost redactat de o echipă internațională comună formată din 17 experți chinezi și 17 experți din alte țări, OMS, Rețeaua Globală de Alertă și Răspuns la Epidemie (GOARN) și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).
Studiul a fost efectuat într-o perioadă de 28 de zile, din 14 ianuarie până în 10 februarie 2021, în orașul Wuhan.
Raportul sugerează efectuarea unor verificări suplimentare în ferme, ca posibile surse ale virusului.
Foto: EPA