Administrația Biden va da publicității joi un raport oficial care a concluzionat că prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a aprobat și probabil a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, în 2018, au declarat trei surse pentru NBC.
Informația a fost confirmată și de agenția de știri Reuters.
Concluzia, bazată în mare parte pe analiza CIA, nu este neapărat una nouă. Dar publicarea ei, în cadrul unui raport asumat oficial, va marca un nou capitol în relațiile dintre SUA și Arabia Saudită, după prietenia apropiată cultivată de fostul președinte Donald Trump.
Rămâne de văzut în ce fel vor fi afectate relațiile bilaterale. Oficialii americani ai noii administrații au ținut legătura cu omologii de la Riad de la bun început.
Însă secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a subliniat că Joe Biden va comunica cu regele saudit Salman bin Abdulaziz al-Saud și nu cu fiul său, prințul moștenitor.
Asasinat și dezmembrat în consulatul saudit din Istanbul
Jamal Khashoggi, un jurnalist saudit de 59 de ani, editorialist al Washington Post, a fost atras în consulatul saudit din Istanbul, pe 2 octombrie 2018 și ucis de o echipă de agenți operativi care ar fi avut legături cu prințul moștenitor saudit.
Aceștia i-au dezmembrat apoi corpul, iar rămășițele nu au mai fost găsite.
Riadul a negat asasinatul, dar a admis în cele din urmă că ziaristul, un critic al politicilor prințului moștenitor, a fost ucis în urma unei operațiuni ”clandestine”.
Oficialii au negat însă orice implicare a lui Mohammed bin Salman în asasinat.
Cinci oameni au fost condamnați la moarte în urma unui proces, dar sentința a fost comutată într-o pedeapsă cu închisoarea pentru 20 de ani, după ce familia lui Khashoggi i-a iertat.
În 2019, un anchetator al ONU, Agnes Callamard, a acuzat Arabia Saudită pentru ”execuția premeditată și deliberată” a lui Khashoggi și a cerut o anchetă mai amplă.
„Există suficiente dovezi credibile cu privire la responsabilitatea prințului moștenitor care să necesite o investigație mai amplă”, a spus Callamard, după o anchetă de șase luni.
Trump, un avocat al prințului moștenitor saudit
O versiune secretizată a raportului care urmează să fie publicat joi a fost transmisă Congresului SUA în 2018.
Însă administrația lui Donald Trump, implicată într-o relație apropiată cu Riadul, a respins solicitările congresmanilor și ale organizațiilor pentru drepturile omului de a publica o versiune declasificată.
În 2019, într-un interviu acordat jurnalistului Bob Woodward, Trump s-a lăudat că l-a protejat pe prințul moștenitor de atenția Congresului.
„I-am salvat pielea”, a spus Trump. „Am reușit să fac Congresul să îl lase în pace. Am reușit să îi fac să înceteze”, a spus Trump.
„Credeți că a făcut-o?”, a întrebat Woodward. „Nu, el spune că nu a făcut-o”, a răspuns fostul președinte.
În timpul campaniei electorale din 2020, Biden a promis că va reanaliza relația bilaterală cu Arabia Saudită, parțial tocmai din cauza asasinării lui Khashoggi.
De la preluarea mandatului, noul președinte a anunțat deja sistarea susținerii americane pentru războiul saudit din Yemen și a numit un emisar diplomatic pentru a spori eforturile de a încheia acest conflict sângeros.