Raportul realizat de Centrul Național pentru Informații Medicale (NCMI) avertiza, la sfârșitul lunii noiembrie, că o boală infecțioasă a dat peste cap viețile oamenilor și economia din Wuhan și reprezintă o amenințare pentru populație, au precizat patru surse citate de ABC News.
Raportul a fost realizat pe baza interceptării comunicațiilor electronice din China și a analizei imaginilor obținute de sateliții americani. Concluziile i-au îngrijorat pe analiștii de la Washington în primul rând pentru că epidemia punea în pericol viețile militarilor americani din Asia.
”Analiștii au concluzionat că ar putea fi un eveniment catastrofal”, a precizat una dintre surse.
Raportul ar fi ajuns mai apoi la Agenția Militară de Informații, la Pentagon și la Casa Albă. Concret, spun sursele, concluziile raportului au fost comunicate repetat unor factori de decizie din guvernul federal până au ajuns inclusiv în briefing-ul zilnic al președintelui.
Totuși, menționează ABC News, Pentagonul a declarat oficial miercuri seară că această ”analiză” nu a existat.
Reacție întârziată a autorităților SUA
ABC News mai spune că raportul NCMI, care este o componentă a Agenției Militare de Informații, a circulat la momentul respectiv în comunitatea de informații americană și a generat concluzii îngrijorătoare.
Mai exact, analize ale altor servicii secrete americane au observat că guvernul Chinei a înțeles că epidemia nu mai este sub control, în vreme ce a continuat să ascundă informații vitale de lumea exterioară.
Raportul citat pune sub semnul întrebării reacția întârziată a autorităților americane, care au minimalizat până în ultimul moment gravitatea epidemiei, emblematice fiind în acest sens declarațiile relaxate ale președintelui Donald Trump.
Primul caz ar fi apărut pe 17 noiembrie
Informații scurse anterior în presa americană au mai arătat că serviciile secrete din SUA au avertizat din timp asupra epidemiei izbucnite în Wuhan. Este însă pentru prima dată când aflăm că astfel de rapoarte ar fi fost prezentate la Washington încă din noiembrie 2019.
Despre faptul că boala ar fi apărut în Wuhan mai devreme decât susțin chinezii au mai scris însă și alte publicații. În vreme ce oficialii chinezi au precizat că primele cazuri ale bolii ar fi fost detectate în decembrie 2019, un raport citat de South China Morning Post sugerează că infecția ar fi fost detectată cu cel puțin o lună mai devreme.
Potrivit datelor consultate de acest ziar, care nu sunt însă publice, un bărbat de 55 de ani din provincia Hubei ar fi fost prima persoană care s-a infectat cu virusul, pe 17 noiembrie. Din acel moment, între unul și cinci cazuri au fost raportate în fiecare zi.